Blogs

Hoe ziet de ideale planning software voor uw installatiebedrijf eruit? 3 tips

Met planning software voor uw installatiebedrijf maakt u het planningsproces een stuk eenvoudiger en efficiënter. Installatiebedrijven in service en onderhoud ontvangen de hele dag door meldingen van klanten over lekkende kranen, kapotte airco’s en defecte CV-ketels. Daarnaast heeft u ook de jaarlijks terugkerende onderhoudsbeurten en aanvragen van nieuwe klanten. Het plannen van al deze werkzaamheden is vaak een behoorlijke uitdaging. Lees hier 3 tips.

 

Tip 1: Zet uw software aan het werk bij het plannen van service en onderhoud opdrachten

Waarom alles zelf doen als de technologie u een handje kan helpen? In plaats van handmatig voor iedere opdracht een beschikbare medewerker te zoeken, of de agenda van iedere medewerker uur voor uur vol te plannen, zet u de planning software van uw installatiebedrijf aan het werk.

Zo plant u meerdere serviceorders in een bepaalde regio gewoon in één keer in. Het is namelijk een stuk eenvoudiger als u serviceorders direct uitzet bij beschikbare monteurs in die regio. Voorwaarde is natuurlijk dat u alle relevante informatie rondom zowel resources als orders registreert in één systeem. Op basis van bepaalde vaardigheden, beschikbaarheid, certificering van installateurs of gemiddelde tijdsduur van bepaalde werkzaamheden zet de planningstool orders uit bij de juiste mensen. Zo voorkomt u bij het bulkplannen dat u een CV-monteur toewijst aan een order voor het installeren van zonnepanelen.

U kunt dus nagaan hoeveel tijd u als installatiebedrijf bespaart als u honderden service- en onderhoudsopdrachten in slechts een aantal seconden inplant!

Tip 2: Kies voor gebruiksvriendelijke planning software voor het installatiebedrijf

Snelheid is leuk, maar het is natuurlijk niet alles. Reist u naar het zuiden van Italië, dan verkiest u waarschijnlijk een comfortabele en gebruiksvriendelijke auto in plaats van de Red Bull Racing RB16B. Ook bij het plannen wilt u een systeem dat eenvoudig in gebruik is. Meldt een monteur zich ziek? Dan wilt u in één oogopslag de planning van deze medewerker bekijken en de ingeplande werkzaamheden verschuiven naar een later tijdstip of doorzetten naar een andere medewerker.

Met een grafische weergave van uw planning heeft u dat zo voor elkaar. U weet onmiddellijk wie waar aan de slag is. Zo ziet u welke installateur nog een gaatje heeft om werk over te nemen van een zieke collega of wie beschikbaar is voor een spoedklus. U sleept werk eenvoudig van de ene persoon naar de andere, of van de ene week naar de volgende.

Tip 3: Kies planning software geïntegreerd in bedrijfssoftware op maat van uw installatiebedrijf

Veel installatiebedrijven gebruiken voor hun planning een planbord, kalender of losse planningstools. Daarbij verliezen ze veel kostbare tijd door het constant dubbel invoeren van gegevens zoals geplande vrije dagen, nieuwe onderaannemers en nieuwe serviceorders. Dit kost uw medewerkers op kantoor niet alleen veel tijd, bij al dat dubbel invoeren is een foutje snel gemaakt. Kiest u voor planningstools binnen uw ERP-pakket, dan hoeft u zich geen zorgen meer te maken over ‘vergeten’ vakantiedagen of verloren meldingen. Deze planningstools zijn verbonden met alle bedrijfsprocessen, zo heeft u inzicht in alle relevante informatie. Projecten, beschikbaarheid, offertes en de boekhouding: alles staat in één systeem. Collega’s plannen, indien nodig herplannen, factureren en communiceren vanuit één systeem. Zo zorgt u voor één waarheid. Wel zo handig als u echt inzicht wil in hoe uw bedrijf ervoor staat.

Wilt u meer weten over efficiënter plannen bij service- en onderhoudsbedrijven in de installatie? Download dan hier onze whitepaper ‘De 5 must-haves voor een efficiënte planning voor de installatie

Download whitepaper

  • Deel deze blog

Over de auteur

Floris Wilod Versprille | Floris is sinds 2018 werkzaam bij 4PS. Na zijn studie aan de HAN begon hij met werken in de dakdekkersbranche. Daar was hij actief als commercieel technisch adviseur. Na deze mooie eerste stap in zijn carrière kwam hij terecht bij 4PS om dieper op de werkprocessen en software van bedrijven binnen de installatiebranche in te gaan. In zijn huidige rol komt Floris diverse situaties en omgevingen tegen waar één zaak centraal staat, het automatiseren en ondersteunen van de organisaties die opzoek zijn naar een nieuw ERP-systeem.