Blogs

Klaar voor de toekomst met een SaaS ERP-oplossing voor de bouw, GWW en installatietechniek

Bedrijven in de bouw, GWW/infra en installatietechniek investeren steeds vaker in software die niet in eigen beheer draait, maar die vanuit de cloud als een dienst wordt aangeboden. Een bekend voorbeeld is de keuze voor Microsoft 365 abonnementen in plaats van het installeren van Microsoft Office op iedere laptop en computer. De voordelen van werken in de cloud zet veel bedrijven aan het denken: waarom ook niet kiezen voor een ERP-oplossing in de cloud? Wie zoekt naar meer informatie, ziet al snel termen zoals SaaS ERP voor de bouw, IaaS- of PaaS-oplossingen. Weet u wat de verschillen zijn? In deze blog laten we u zien wat het verschil is tussen deze cloudtypes!


De term ‘cloud’ is veel ouder dan de meeste mensen denken, al sinds de jaren ’90 ontwikkelen softwarepartners diensten die ze via het internet aanbieden. Dat is precies wat cloudsoftware is: software en diensten die u via het internet afneemt. Wanneer we cloudsoftware onder de loep nemen, dan onderscheiden we drie categorieën:  

IaaS – Infrastructure as a Service 

Infrastructure as a Service, IaaS, is de eerste laag van cloud computing. Bij IaaS-oplossingen migreert u netwerk, opslag en servers naar een cloudleverancier naar keuze. Belangrijk is wel dat uw organisatie verantwoordelijk blijft voor het beheer van de software applicaties, databases en data. U hoeft dus niet zelf te investeren in hardware, maar u dient wel voldoende kennis en resources in huis te hebben om de software te onderhouden, te beheren en de performance te monitoren.  

PaaS – Platform as a Service 

Bij Platform as a Service (PaaS) legt u iets meer beheer neer bij een cloudleverancier. Naast de hardware-infastructuur legt u ook het beheer van onder andere het besturingssysteem en de inrichting van de software neer bij een leverancier. U focust zich bij PaaS-diensten dus volledig op de ontwikkelingen in de software en uw data.  

SaaS – Software as a Service 

Wanneer mensen praten over software in de cloud, hebben ze het in veel gevallen over Software as a Service, kortweg SaaS. Deze cloudvariant is veruit het bekendst en telt heel veel variaties. Van uw persoonlijke Gmail- en Netflix-account tot de veelzijdige Microsoft 365 productiviteitssuite en het toekomstbestendige ERP-pakket Microsoft Dynamics 365 Business Central in de Microsoft Cloud. Bij een SaaS-oplossing wordt u volledig ontzorgd door de cloudleverancier. Deze leverancier regelt alles voor u: infrastructuur, hardware, beheer, ontwikkeling en data-opslag. U neemt de software als een dienst af via het internet;  daardoor heeft u altijd en overal toegang tot de applicatie en uw bedrijfsdata en werkt u altijd met de meest recente versie van de software. 

4PS Construct: SaaS ERP-oplossing voor de bouw, GWW/infra en installatie

Ook 4PS Construct, onze totaaloplossing voor de bouwbranche, is beschikbaar als een SaaS-oplossing. Onze SaaS ERP-oplossing voor de bouw, installatie en GWW is gebaseerd op het meest gebruiksvriendelijke en moderne platform van dit moment: Microsoft Dynamics 365 Business Central. Microsoft is verantwoordelijk voor de beschikbaarheid en het onderhoud van de software en systemen. Omdat u de software als een dienst afneemt uit de cloud ontvangt u ook automatisch meerdere software-updates per jaar. Dat zorgt ervoor dat u altijd gebruikt maakt van de allernieuwste Microsoft-technologie, aangevuld met functionaliteiten van 4PS op maat van de bouw, GWW/infra en installatietechniek. De experts van 4PS ondersteunen u bij iedere nieuwe release, zo weet u zeker dat u optimaal gebruik maakt van alle nieuwe toevoegingen! 

Benieuwd wat de voordelen zijn van een SaaS ERP-oplossing voor de bouwbranche? Download dan ons e-book ‘Waarom nú kiezen voor bouwsoftware in de cloud?’ en laat u inspireren! 

  • Deel deze blog

Over de auteur

Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.