Blogs

Wat speelde in 2021 in de GWW/infra?

Geen beter moment dan het einde van het jaar om terug te blikken op het afgelopen jaar. Wat waren belangrijke ontwikkelingen en trends in de GWW/infra in 2021? Met welke uitdagingen kreeg de sector te maken en welke trends zullen ongetwijfeld ook in 2022 een grote rol van betekenis spelen? U leest het in deze blog.

Aanhoudende materiaalproblemen

Ook in 2021 kon de GWW/infra er niet omheen: materiaal was duur en schaars. In tegenstelling tot andere deelsectoren in de bouw had de GWW/infra minder last van de materiaalschaarste; toch geven 7 procent van de bedrijven in de sector aan dat ze hinder ondervinden van de internationale materiaalcrisis.

Vertragingen en minder orders door de stikstofcrisis

Wat de GWW/infra-branche in 2021 wel grote parten speelde, was de stikstofcrisis. De GWW/infra heeft het meeste last van alle bouwsectoren van de stikstofuitspraak van de Raad van State in mei 2019. Er is onvoldoende stikstofruimte beschikbaar voor grote wegenprojecten. Hierdoor worden vergunningen met soms wel een jaar vertraagd en staan projecten on-hold. Een groot probleem voor de GWW, want vaak is het materiaal al geleverd en zijn resources ingepland op projecten die nog niet mogen starten. De orderboekjes van GWW-bedrijven werden dus in 2021 niet helemaal gevuld.  Hierdoor kampt de GWW al vier kwartalen lang met een omzetdaling.

Stijgend personeelstekort

Personeelstekort was ook een issue in de GWW/infra. De conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw uit juni 2021 laat zien dat inmiddels 7 procent van de GWW-bedrijven aangeeft dat ze handjes tekort komen. Dat is een groot verschil tegenover slechts 1% van de bedrijven in 2020. De situatie is voorlopig nog niet zo penibel als bijvoorbeeld bij de utiliteitsbouw. Toch is het belangrijk voor de sector om volop in te zetten op deze trend door het werven en behouden van jonge krachten. Ze kunnen bijvoorbeeld meer investeren in innovatie, digitalisering en een betere kennisdeling in de sector. Dan wordt de branche pas echt interessant voor jonge instromers.

Voorbereidingen voor de Wet kwaliteitsborging (Wkb)

Bedrijven in de GWW/infra waren in 2021 druk bezig met de voorbereiding op de nieuwe regelgeving rondom de kwaliteitsborging in de bouw. Het doel van de Wkb is de bouwkwaliteit van gebouwen verbeteren; daar vallen ook de bouw van viaducten, bruggen en tunnels onder. De invoering van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging werd uiteindelijk verplaatst van 1 januari 2022 naar 1 juli 2022. Dat geeft de GWW/infra iets meer tijd om zich te focussen op een goede voorbereiding op de Wkb. 2021 stond daarom bij veel bedrijven in het teken van onderzoeken en uitvoeren van proefprojecten met het verzamelen van bewijslast voor de Wkb.

Verdere opmars digitalisatie

Steeds meer bedrijven in de GWW/infra ontdekken het belang van digitale hulpmiddelen. Denk hierbij aan onder andere een ERP-systeem waarin GWW’ers alle bedrijfsprocessen kunnen beheren en automatiseren. Daarbij zetten ook steeds meer bedrijven de stap naar de cloud. De cloud staat voor werken en opslaan via internet. De informatie staat dus niet op een lokale computer of in-house server, maar online.

Ook bij 4PS zien we een toename van GWW/infra-bedrijven die kiezen voor software in de cloud. We hopen dan ook dat we in 2022 nog veel meer bedrijven mogen helpen met hun migratie naar ons toekomstbestendige platform 4PS Construct Business Central! Wilt u meer weten over onze ERP-software en mogelijkheden? Download dan onze brochure.

  • Deel deze blog

Over de auteur

Edward Lammerts | Edward helpt al jaren bedrijven met het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen op basis van Dynamics Navision, het huidige Microsoft Dynamics 365 Business Central. Deze kennis en ervaring neemt hij mee om bedrijven binnen de GWW/Infra te voorzien van de juiste informatie om de beste keuze te maken voor een nieuwe ERP-oplossing.