Blogs

Voorspellend zijn met Internet of Things in de GWW/Infra

Door de invloed van ICT, stikstof, CO2 en grondstoffen zal de GWW-wereld de komende jaren flink veranderen. Infrastructuur moet smart worden en tech zal de GWW-sector steeds verder binnendringen. Internet of Things (IoT) is een van de digitale ontwikkelingen die in de GWW-wereld steeds vaker te zien is. Door sensoren te plaatsen in viaducten of wegen wordt waardevolle informatie verzameld. Er zijn talloze mogelijkheden met Internet of Things. Maar welke toepassingen zijn voor uw GWW-of infra-project interessant? In deze blog leest u twee concrete toepassingen van Internet of Things voor de GWW/infra.

Slim wegdek

Internet of Things kent in veel branches al een snelle opkomst. Ook in de Grond-, Weg- en Waterbouw zorgt het fenomeen IoT voor technologische ontwikkelingen. Zo kan men bijvoorbeeld via sensoren meten wanneer er zout gestrooid moet worden tijdens koude winterdagen. De sensoren in het wegdek meten continu de temperatuur van het asfalt. Gaat het vriezen, dan geven de sensoren preventief een seintje door. Dit kan, omdat de sensoren in verbinding staan met weermodellen en andere bronnen. De beheerder van het desbetreffende wegdek kan zo doorgeven dat er zout gestrooid moet worden. Deze IoT-werking zorgt dus voor betere veiligheid en onderhoud van het wegdek. Verder kan ook de slijtage van het wegdek gemeten worden, zodat er tijdig onderhoud kan plaatsvinden. Verder wordt er, net zoals in de bouw, al veelvoudig gebruik gemaakt van prefabricatie (prefab). Deze nieuwe vorm van technologie zorgt voor een aanzienlijke tijd- en kostenbesparing.

Wat is Internet of Things precies? Lees het in deze blog: Innoveren in de bouwnijverheid met Internet of Things

De moderne brug

Dankzij de toepassing van Internet of Things is het ook mogelijk om bruggen ‘slimmer’ te maken en hier waardevolle informatie uit te halen. Sensoren in een brug kunnen bijvoorbeeld meten hoeveel verkeer er over de brug komt en wat voor een invloed dit heeft op de staat van de brug, hoe vaak de brug open gaat, hoe lang deze open staat en vele andere zaken. Met al deze data kan gecontroleerd worden wat de impact en gevolgen zijn van openstaande bruggen. Hoe langer de brug open staat, hoe meer verkeersoponthoud en hoe meer CO2-uitstoot bijvoorbeeld. Via de sensoren kan er dus beter ingespeeld worden op verschillende problemen, maar ze voorspellen ook wanneer onderhoud nodig is door de trillingen van het verkeer op de brug te meten. Onderhoud kan dan plaatsvinden, voordat er grote problemen ontstaan en de veiligheid in het gedrang komt.

Daarnaast is de data uit sensoren ook belangrijk voor schepen. Zij kunnen via deze data specifiek geïnformeerd worden over welke bruggen beschikbaar zijn voor doorvaart of waar gewacht moet worden. Internet of Things stimuleert een slimmere, veiligere en efficiëntere infrastructuur. IoT in combinatie met het gebruik van nieuwe materialen, zoals koolstofvezel en composiet, zorgen er uiteindelijk voor dat de totale operatie- en onderhoudskosten van bruggen omlaag kunnen gaan.

Wilt u weten wat Internet of Things voor uw GWW-bedrijf kan betekenen en hoe u dit moet aanpakken? Lees de whitepaper Internet of Things in de GWW/Infra – 5 veelgestelde vragen en kom erachter hoe u kunt innoveren.

Lees whitepaper

Over de auteur

Edward Lammerts | Edward is ruim een ½ jaar werkzaam bij 4PS. De afgelopen 6 jaar is Edward werkzaam geweest als adviseur om bedrijven te helpen met het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen op basis van Dynamics Navision, het huidige Microsoft Dynamics 365 Business Central. Deze kennis en ervaring neemt hij mee om bedrijven binnen de GWW/Infra te voorzien van de juiste informatie om de beste keuze te maken voor een nieuwe ERP-oplossing.

  • Deel dit artikel