Blogs

Hoe reduceert u faalkosten in de bouw met bouwsoftware?

Wilt u meer grip en controle op het bouwproces? Uit onderzoek van Canon Nederland (2019) blijkt dat op veel bouwprojecten verbetering mogelijk is op het gebied van snelheid, efficiency en kwaliteit van bouwprocessen. Bouwsoftware kan helpen bij het reduceren van uw faalkosten op de bouwplaats. In deze blog leest u hoe.


Faalkosten op de bouwplaats

Jaarlijks bedragen de faalkosten van bouwprojecten in Nederland zo’n 6 miljard euro, blijkt uit onderzoek van Canon Nederland (2019). Faalkosten in de bouw ontstaan vaak door oplopende personeels- en materiaalkosten en slechte risicobeheersing. Daarnaast is de snelheid, efficiency en kwaliteit van bouwprocessen voor verbetering vatbaar. In deze blog leest u hoe u faalkosten reduceert met bouwsoftware.

Waarom blijven faalkosten een uitdagend vraagstuk in de bouwbranche?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. We missen inzicht in onze bedrijfsprocessen en kunnen daardoor lastiger anticiperen op trends, ontwikkelingen en uitdagingen die er zijn binnen de bouwbranche. Van een stikstofcrisis tot COVID-19. Toch zien we ook dat steeds meer bedrijven hun processen wel op orde hebben en gezonde marges draaien. Daarbij speelt digitalisering een grote rol.

Digitalisering van de bedrijfsprocessen in de bouw is geen ‘nice to have’ meer in deze tijd, maar een must voor elke organisatie. Door uw bedrijfsprocessen te digitaliseren wordt het uitwisselen van informatie makkelijker, informatie wordt toegankelijk en het analyseren daarvan gaat een stuk sneller. Ervaring leert dat digitalisering meer grip geeft op de primaire bouw processen, als deze worden ondersteund door een integrale softwareoplossing.

Hoe krijg ik meer grip en controle op het bouwproces?

Het is belangrijk dat u kiest voor ERP-software (Enterprise Resource Planning) die de taal spreekt van uw branche. Branchegerichte ERP-software ondersteunt namelijk de processen in uw branche meer dan standaard ERP-systemen.

Met gespecialiseerde ERP-software voor de bouwbranche heeft u al uw bedrijfsprocessen in één oplossing. Het zorgt ervoor dat u volledig inzicht krijgt in uw bouwprojecten en het helpt bij het voorkomen van faalkosten. Door deze inzichten kunt u snel beslissingen nemen en heeft u meer grip op het bouwproces. Doordat u meer grip heeft, worden de faalkosten verminderd.

Welke software is geschikt voor uw bouwprocessen en welke bedrijfsprocessen kunt u het beste digitaliseren? Lees in deze blog 7 oplossingen om faalkosten te reduceren in de bouw.

Digitalisering in 5 stappen

Het digitaliseren van al uw bedrijfsprocessen is niet in één dag geregeld. Voordat u aan de slag gaat met het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen is het van belang dat u weet wat u wilt verbeteren. Waar liggen de pijnpunten binnen uw organisatie en wat is het doel van digitalisering? Dit zijn de eerste stappen in het proces van digitalisering. Wilt u meer weten over het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen? Lees het whitepaper ‘In 5 stappen naar digitalisering’ en kom alles te weten over het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen in de bouw.

Download whitepaper

Over de auteur

Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.

  • Deel dit artikel: