Blogs

5 belangrijke trends in de bouw voor 2022

Een nieuw jaar brengt nieuwe kansen en uitdagingen voor de bouwsector. Welke trends in de bouw spelen in 2022 een grote rol van betekenis? Wat mag u dit jaar zeker niet uit het oog verliezen? Wij zetten enkele niet te missen trends in de bouw voor 2022 voor u op een rij!

Niet krimpen, maar groeien!

Na twee moeilijke jaren voor de bouw is er nu positief nieuws. Eén van de belangrijkste trends voor de bouw in 2022 is de verwachte groei. Het ING Economische Bureau voorspelde namelijk dat in 2022 de bouwproductie opnieuw groeit. In 2020 en 2021 zagen we een significante daling in het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouwprojecten door de stikstofcrisis. Inmiddels herstelt de woningbouw zich en neemt het aantal bouwvergunningen gestaag toe. Naar alle verwachting worden in 2022 ongeveer 70.000 nieuwe woningen gebouwd in Nederland.

Schade bouwmateriaaltekort blijft beperkt

Ook de problemen rondom de materiaalschaarste en hoge materiaalkosten nemen in 2022 af. Dat is goed nieuws, want daarmee blijven de materiaalproblemen beperkt en bereiken ze niet het niveau van 2018. Toen gaven maar liefst 20 % van alle bouwers aan dat ze belemmerd werden in het bouwproces door het materiaaltekort; een groot verschil met de 11 % van nu. De beperkte impact heeft vooral te maken met de krimp van de bouwsector de afgelopen twee jaren. Toen in 2021 de productieketen voor bouwmaterialen weer langzaam op gang kwam, groeide de bouwsector nog niet. Hierdoor was er geen stormloop op materialen en bleef de schade beperkt. Een geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen!

Fabrieksmatig bouwen

Wat in 2022 wel een probleem blijft, is een groot tekort aan personeel in de bouwsector. Er is weinig instroom van jongeren in de sector. Bouwbedrijven zoeken daarom naar oplossingen om het personeelstekort op te vangen. Grote bedrijven zoals TBI, Van Wijnen en VolkerWessels doen dit met het oprichten van woningfabrieken waar woningen in de fabriekshal worden gebouwd. Daar ondervang je niet alleen het personeelstekort mee, zo’n fabriekswoning is ook een stuk goedkoper om te bouwen. Zo hopen bouwbedrijven de markt weer toegankelijker te maken voor starters, want die hebben op dit moment de grootste moeite om een betaalbare woning te vinden. Niet vreemd, cijfers van makelaarsvereniging NVM tonen dat maar één op zes nieuwbouw koopwoningen een prijskaartje heeft onder € 300.000.

De Wet kwaliteitsborging (Wkb) gaat van start

De Wkb, we kunnen er ook in deze blog niet omheen. Vanaf 1 juli 2022 gaat de nieuwe regelgeving rondom de kwaliteitsborging in de bouw van kracht. Dat geeft bedrijven bij de start van 2022 dus nog een half jaar de tijd om uit te zoeken hoe zij de wet gaan naleven. Hierbij is het goed om vooral op zoek te gaan naar digitale hulpmiddelen die helpen bij het verzamelen van bewijslast voor de Wkb. Om u hierbij te helpen schreven wij een handig e-boek dat per fase laat zien welke digitale tools u kunt inzetten.

Verregaande integratie van digitale hulpmiddelen

Digitalisering in de bouw is geen nieuw onderwerp, het is een proces waar bedrijven de afgelopen jaren veel tijd en geld in investeerden. Het uiteindelijke doel is zoveel mogelijk processen automatiseren en zoveel mogelijk data verzamelen, samenbrengen en inzetten om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Toch lopen nog veel bedrijven achter als het aankomt op het maximaal inzetten van data. De reden? Een versnipperd IT-landschap. Er is inderdaad veel geïnvesteerd in nieuwe technologie, maar deze nieuwe systemen en softwarepakketten staan vaak niet met elkaar in verbinding. Tijd om daar in 2022 werk van te maken!

Benieuwd hoe wij met ons ERP-pakket 4PS Construct en onze diensten helpen bij het realiseren van een verregaande integratie tussen uw systemen? Download dan snel onze 4PS Construct Business Central brochure of neem contact met ons op, wij vertellen u graag meer!

  • Deel deze blog

Over de auteur

Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.