Blogs

Trends bouwsector 2021

Wat staat de bouwnijverheid dit jaar te wachten?

Wist u dat bijna de helft van de ondernemers in de bouwsector digitalisering van bouwprocessen topprioriteit geeft? Digitaal werken kan fouten voorkomen, productiviteit verhogen en voor een veiligere omgeving zorgen. De digitale ontwikkelingen gaan razendsnel. Vooral in de bouw zijn er steeds meer mogelijkheden. Benieuwd welke digitale trends u in de gaten moet houden in 2021? Lees het in deze blog.

 

1. Dé trend in de bouw: cloud computing

Cloud computing is een niet te missen ontwikkeling in de bouwsector. Maar wat houdt cloud computing nu eigenlijk in? Eigenlijk zegt het woord het al, je digitaliseert al je bedrijfsprocessen en zet ze niet meer op een ‘server’ maar brengt ze naar de cloud. Naar verwachting zullen steeds meer bouwbedrijven in 2021 de overstap maken naar de cloud. Door te werken in de cloud, zijn al uw programma’s en gegevens op elke locatie en op ieder apparaat bereikbaar. Zo kunt u altijd en overal uw werkzaamheden uitvoeren. In 2020 heeft COVID-19 eraan bijgedragen dat bouwbedrijven volledig in de cloud willen werken. De hybride cloud zal de trendsetter zijn naar verwachting.  Bij de hybride cloud wordt een openbare cloud oplossing samengevoegd met private cloud of eigen servers. Hierdoor hebben organisaties meer controle over hun eigen data.

2. Robotisering in de bouw

Een andere interessante trend in de bouw is robotisering. Robots zullen naar schatting zo’n 60% van het bouwwerk over gaan nemen (Bron: Rabobank). Robotisering kan helpen om sneller, nauwkeuriger en kostenefficiënter te gaan werken. Waar moet u aan denken bij robotisering in de bouw? Denk eens aan prefabricage. Ongeveer 10 tot 15% van de woningen in Nederland wordt prefab gebouwd. Marktleiders op dit gebied in Nederland zijn onder andere Jan Snel, BAM, Heijmans en Dijkstra Draisma. Dijkstra Draisma zet zich volledig in op innovatie en duurzaamheid. In 2017 is de vernieuwde fabriek van Bouwgroep Dijkstra Draisma, officieel geopend. In de fabriek produceren volautomatische framingmachines, steenstriprobots én vakmensen efficiënt en razendsnel circulaire isolatiegevels.

3. Inzet van drone technologie in de bouwnijverheid

Maakt u al gebruik van drones in uw bouwbedrijf? Drones bieden een grote potentie voor de bouw. Het kan de bouwsector efficiënter, sneller en rendabeler maken. Drones zijn in de bouw bijvoorbeeld geschikt voor: het uitvoeren van terreinonderzoek, het inspecteren van bouwplaatsen, het scannen van hoogte- en toegangsbeperkingen, surveilleren en het transporteren van materialen.

4. De opkomst van Artificial Intelligence in de bouw

Artificial Intelligence (AI) is één van de snelst groeiende technologieën ter wereld. Voor veel bouwprofessionals klinkt het nog als iets van de toekomst, maar toch komen we AI steeds vaker tegen in ons dagelijks leven. Een voorbeeld van een AI-toepassing in de bouw is het 3D-printen van beton. In een fabriek in Eindhoven worden bijvoorbeeld bouwstukken geprint die voor de bouw van fietsbruggen kunnen worden gebruikt. Een ander voorbeeld van het gebruik van AI in de bouw is het gebruik van slimme BIM-Bots. Dit zijn tools die het bouwontwerp verder kunnen optimaliseren en de productiviteit van de bouwsector kunnen verhogen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de warmteweerstand van een wand berekenen en meteen toetsen op de eisen van een bouwbesluit.

 5. Integreren van alle digitale processen

De mogelijkheden van nieuwe digitale oplossingen zijn eindeloos. Dit brengt meteen een nieuwe uitdaging met zich mee, namelijk het integreren van al deze digitale oplossingen. Adam Box, Business Development Manager bij Topcon Positioning, concludeert uit diverse gesprekken met grote bedrijven dat bij veel bouwbedrijven de grootste uitdaging ligt bij het integreren van verschillende technologieën in bestaande systemen. ‘Het is onmogelijk geworden een nieuwe oplossing te implementeren, zonder rekening te houden met andere processen die hierdoor worden beïnvloed.’ Door de toename van digitale oplossingen, zal het belang van een integrale oplossing in 2021 alleen maar toenemen. Hier spelen gerenommeerde softwarebedrijven als 4PS al op in. Lees meer over 4PS Construct in onze brochure.

Uitdaging voor 2021

In 2021 zijn er weer genoeg interessante en innovatieve tools waar de bouwsector gebruik van kan maken. Maar een belangrijke uitdaging hierbij: hoe kunt u al deze processen integreren in één systeem?  En waar begint u? Download de whitepaper: ‘Het 5-stappenplan voor het digitaliseren van uw bedrijfsprocessen in de bouw’. In deze whitepaper nemen wij u mee in de stappen van het digitalisatieproces. Van het bepalen van het doel tot het kiezen van een geschikte partner en het implementeren van de software.

Download whitepaper

  • Deel deze blog

Over de auteur

Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.