Maar duurzaamheid is voor ons veel breder. Zit veel meer op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. En heeft dus ook te maken met hoe we met onze mensen, ketenpartners en omgeving omgaat.”
“Inmiddels zie je dat organisaties ook veel vaker spreken van ESG – Environmental, Social & Governance – in plaats van alleen de term duurzaamheid te gebruiken. Wij zijn zelf niet zo van de Engelse termen en spreken van Milieu, Sociaal en Bestuur. Hoe dan ook is duidelijkheid creëren over waar je het met elkaar over hebt belangrijk.”
Circulariteit in de installatietechniek? ”Dat betekent ook: minder installaties”
Een voorbeeld van een begrip waar nog veel verschillende definities van bestaan is circulariteit. Esther vertelt dat ze vlak voor ons gesprek een presentatie gaf over circulariteit en toen ook weer merkte dat het beeld dat bestaat van wat circulair is, beperkt is.
“Circulariteit wordt nog vaak gezien als recyclen, maar circulariteit is veel meer dan dat. Wij werken met het 10R-model: refuse, reduce, rethink, re-use, repair, refurbish, remanufacture, repurpose, recycle en recover.”
Voor ons betekent dat dus ook: waar het kan kleinere installaties toepassen. “We moeten veel meer passief gaan bouwen en gebruik maken van natuurlijke principes.”
“Je kan je ook afvragen of het op een warme dag binnen wel zo koel moet zijn als we het nu vaak maken. Is het niet gek als we in de zomer binnen een trui dragen, terwijl het buiten heel warm is? Daar kunnen we met elkaar wel beter over nadenken bij het ontwerpen van de gebouwgebonden installaties.”
Kuijpers past dit zelf ook al toe, bijvoorbeeld bij de verduurzaming van haar eigen kantoorpand, in Den Bosch. Daar staat onder andere een groene pergola voor de gebouwen. Deze werkt niet alleen als een verbindend element van de verschillende gebouwdelen, maar zorgt ook voor natuurlijke zonwering en filter voor de gebouwen. Daardoor is minder koeling nodig.
“Daarnaast hebben we heel veel materialen circulair ingezet en de installaties die nog goed waren laten zitten. De luchtbehandelingskast was bijvoorbeeld niet toereikend voor het nieuwe tussengedeelte tussen de twee panden. Voorheen zouden we dan een compleet nieuwe luchtbehandelingskast plaatsen. Nu hebben we een kleine nieuwe machine naast de oude, nog goed functionerende machine geplaatst. Het ziet er iets minder mooi uit op het dak, maar functioneert goed en is om hele goede redenen zo tot stand gekomen.”