Blogs

Duurzaamheid bij Kuijpers: “Om stappen de goede kant op te maken, moet je eerst weten waar je staat.”

Esther Loman is sinds 2019 Duurzaamheidsmanager bij Kuijpers en heeft in de vijf jaar dat ze deze rol vervult al heel veel zien veranderen. “Ik merk dat ik steeds minder hoef uit te leggen over duurzaamheid. En dat de functie van Duurzaamheidsmanager steeds meer gemeengoed is in organisaties.” Toch valt er ook nog een wereld te winnen. “Circulariteit wordt nog vaak gezien als recyclen, maar circulariteit is veel meer dan dat. Daar hebben we in de branche nog wel stappen in te maken.” Esther vertelt in dit interview hoe Kuijpers concreet aan de slag ging met duurzaamheid en hoe de ‘technologisch verduurzamer’ zich voorbereidt op de op handen zijde CSRD-rapportageverplichting. “Samen kunnen we enorm veel impact maken.”

Esther houdt zich sinds 2019 bij Kuijpers bezig met alle facetten die met duurzaamheid te maken hebben. Van social return, diversiteit en inclusie, tot circulariteit en de CSRD. Ze zit daarnaast in de stuurgroep van het Brancheplan Verpakkingen een initiatief van Techniek Nederland & Fedet en is ook lid van de Programmaraad Circulariteit van de Dutch Green Building Council. Je zou kunnen zeggen dat ze duurzaamheid ademt.

Toch is Esther vier jaar geleden ook nieuw begonnen in deze rol. De functie van Duurzaamheidsmanager bij Kuijpers bestond tot op dat moment nog niet. Hoe heeft ze dat aangepakt en kwam ze tot waar ze nu is?

Wat verstaan we eigenlijk onder duurzaamheid?

“Je moet in zo’n nieuwe rol inderdaad ergens een begin maken. Voor mij was dat: eerst duidelijk maken wat duurzaamheid is. Duurzaamheid wordt vaak geassocieerd met minder afval, duurzame energie opwekken, andere materialen gebruiken.

Maar duurzaamheid is voor ons veel breder. Zit veel meer op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. En heeft dus ook te maken met hoe we met onze mensen, ketenpartners en omgeving omgaat.”

“Inmiddels zie je dat organisaties ook veel vaker spreken van ESG – Environmental, Social & Governance – in plaats van alleen de term duurzaamheid te gebruiken. Wij zijn zelf niet zo van de Engelse termen en spreken van Milieu, Sociaal en Bestuur. Hoe dan ook is duidelijkheid creëren over waar je het met elkaar over hebt belangrijk.”

Circulariteit in de installatietechniek? ”Dat betekent ook: minder installaties”

Een voorbeeld van een begrip waar nog veel verschillende definities van bestaan is circulariteit. Esther vertelt dat ze vlak voor ons gesprek een presentatie gaf over circulariteit en toen ook weer merkte dat het beeld dat bestaat van wat circulair is, beperkt is.

“Circulariteit wordt nog vaak gezien als recyclen, maar circulariteit is veel meer dan dat. Wij werken met het 10R-model: refuse, reduce, rethink, re-use, repair, refurbish, remanufacture, repurpose, recycle en recover.”

Voor ons  betekent dat dus ook: waar het kan kleinere installaties toepassen. “We moeten veel meer passief gaan bouwen en gebruik maken van  natuurlijke principes.”

“Je kan je ook afvragen of het op een warme dag binnen wel zo koel moet zijn als we het nu vaak maken. Is het niet gek als we in de zomer binnen een trui dragen, terwijl het buiten heel warm is? Daar kunnen we met elkaar wel beter over nadenken bij het ontwerpen van de gebouwgebonden installaties.”

Kuijpers past dit zelf ook al toe, bijvoorbeeld bij de verduurzaming van haar eigen kantoorpand, in Den Bosch. Daar staat onder andere een groene pergola voor de gebouwen. Deze werkt niet alleen als een verbindend element van de verschillende gebouwdelen, maar zorgt ook voor natuurlijke zonwering en filter voor de gebouwen. Daardoor is minder koeling nodig.

“Daarnaast hebben we heel veel materialen circulair ingezet en de installaties die nog goed waren laten zitten. De luchtbehandelingskast was bijvoorbeeld niet toereikend voor het nieuwe tussengedeelte tussen de twee panden. Voorheen zouden we dan een compleet nieuwe luchtbehandelingskast plaatsen. Nu hebben we een kleine nieuwe machine naast de oude, nog goed functionerende machine geplaatst. Het ziet er iets minder mooi uit op het dak, maar functioneert goed en is om hele goede redenen zo tot stand gekomen.”

Gericht sturen op verbeteringen

Kuijpers maakte een meerjarenbeleid, doelstellingen en KPI’s. Leidraad daarbij: de drie pijlers Milieu, Sociaal en Bestuur, waarbij elke pijler een interne en een externe focus kreeg. Daaronder vallen verschillende kernthema’s. Onder Milieu bijvoorbeeld: duurzaam inkopen en afval vermijden en scheiden. Het maakt dat Kuijpers steeds gerichter kan sturen op verbeteringen.

Inzicht door data

“Sommige cijfers hadden we al. Over ziekteverzuim bijvoorbeeld. En cijfers over veiligheid. Andere cijfers moesten we op gaan halen. Soms is dat best ingewikkeld. We merken bijvoorbeeld dat we al goed inzicht hebben in onze Scope 1 emissies. Scope 2 ook al wel redelijk, maar inzicht krijgen in de Scope 3 emissies is een stuk moeilijker”

“Ik denk dat we hier branchebrede initiatieven voor nodig hebben. Om die Scope 3 emissies beter in kaart te krijgen.”

Voorbereiding op de CSRD

Het verzamelen van data is voor Kuijpers een manier om inzicht te krijgen in huidige prestaties en hoe het beter kan. Maar het is ook nodig voor de op handen zijnde CSRD-rapportageverplichting.

“Het is  nu nog echt een zoektocht voor ons om te bepalen welk materiaal of product we het beste kunnen toepassen in onze projecten vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Veel data daarover ontbreekt nog. De CSRD gaat daarbij helpen. Het gaat de prestaties op het gebied van ESG transparant maken, waardoor het veel makkelijker wordt om leveranciers en producten met elkaar te vergelijken.”

Samen optrekken

“Tegelijkertijd betekent het voor onszelf ook veel. We zullen inzichtelijk moeten maken wat onze CO2 footprint is, wat de herkomst is van de materialen die we gebruiken, welke ketenverantwoordelijkheid we hebben in de branche. Dat is niet eenvoudig. Als je bedenkt dat we op een bouwproject soms wel 1.000 toeleveranciers hebben, dan begrijp je meteen dat we dit niet zo een-twee-drie in kaart kunnen brengen.”

“Maar de hele branche worstelt hiermee, dus we kunnen elkaar hier zeker bij helpen. Dat gebeurt ook al, dat merk ik aan alle kanten. We trekken hier samen met andere installatiebedrijven, brancheverenigingen, leveranciers en ketenpartners in op. We gaan niet allemaal zelf het wiel uitvinden, we doen het samen.”

Zo min mogelijk systemen en tools

Ook de samenwerking met 4PS kan hierin een rol spelen, vertelt Esther. “Natuurlijk willen we het liefst werken met de systemen die we al hebben. En daar data uit kunnen halen over CO2-uitstoot, ons materiaalgebruik in kilo’s en dat soort gegevens. In plaats van dat we er allerlei andere tools of systemen bij krijgen. We gaan daar ook zeker met 4PS over in gesprek.”

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over de CSRD-verplichting voor bouwbedrijven of ben je benieuwd hoe andere bedrijven in de bouwnijverheid hiermee omgaan? Download ook ons trendrapport en bereid je goed voor op de toekomst!