Blogs

Internet of Things: niet weg te denken bij innovaties op de bouwplaats

Internet of Things (IoT), het registreren en verzenden van data van apparaten en machines via netwerken, is de drijver van technologische ontwikkelingen in de bouw op dit moment. Welke Internet of Things toepassingen kunt u in uw bouwbedrijf toepassen? In deze blog bespreken we twee concrete voorbeelden van hoe Internet of Things de bouwplaats innoveert op het gebied van veiligheid en slim bouwen.

Veiligheid op de bouwplaats

Werknemers op de bouwplaats worden vaak, uit onwetendheid of onzorgvuldigheid, onnodig blootgesteld aan gevaren. Denk hierbij aan mogelijke ongelukken, lawaai of gevaarlijke stoffen. Door middel van Internet of Things is het tegenwoordig mogelijk om uw werknemers zo goed mogelijk te beschermen. Sensoren in werkkleding, helmen en beschermbrillen meten continu de omgeving en situaties. Mocht er een gevaarlijke situatie ontstaan, dan wordt de betreffende werknemer en verantwoordelijke gewaarschuwd. Daarbij zijn er ook sensoren op de bouwplaats zelf die gevaarlijke stoffen (zoals fijnstof) of het geluidsniveau kunnen meten. Ook kan IoT helpen bij energiebesparing door middel van slimme verlichting en verwarming op de bouwplaats.

Slim bouwen en materiaalbeheer

Prefabricatie (prefab) is een slimme methode die het bouwproces optimaliseert. Met prefab, kant-en-klaar gemaakte bouwonderdelen, kan een bouwproject nog sneller en efficiënter afgerond worden. Hier kan Internet of Things bij helpen. Prefab-onderdelen kunnen worden voorzien met sensoren. Deze sensoren meten waar de prefabricatie is, wat ermee gedaan wordt en waarvoor het bestemd is. Dit zorgt ervoor dat u altijd de juiste onderdelen op de juiste plek heeft. Dit komt de bouwefficiënte zeer ten goede. Daarnaast bent u altijd real-time op de hoogte van de status van uw bouwproject en weet u waar uw materialen zich bevinden.

Voorspellend onderhoud in de bouw

Vertragingen op de bouwplaats zijn vaak erg kostbaar. Hoe langer er oponthoud is hoe hoger de kosten zullen oplopen. Zeker bij cruciale machines en/of materialen. Dankzij IoT kunnen deze machines en materialen uitgerust worden met sensoren. De sensoren meten vervolgens wanneer er onderhoud of vervanging nodig is. Zo kan er tijdig ingegrepen worden, zonder dat er vertragingen ontstaan. Verder weet u altijd waar welk gereedschap of materiaal zich bevindt. Deze kunnen immers getrackt worden via de sensoren.

Wilt u weten wat Internet of Things voor uw bouwbedrijf kan betekenen en hoe u dit kunt aanpakken? Lees de whitepaper Internet of Things in de bouw – 5 veelgestelde vragen en kom erachter hoe u kunt innoveren.

Lees whitepaper

Over de auteur

Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.

  • Deel dit artikel