Blogs

AI in de bouw: dichterbij dan je denkt

Eén van de meest besproken innovaties van het afgelopen jaar is ongetwijfeld kunstmatige intelligentie (AI). Ook in de bouwbranche krijgt AI steeds meer aandacht. AI in de bouw kan bedrijven namelijk ondersteunen bij werkzaamheden op de bouwplaats én op kantoor. We zetten in deze blog enkele toepassingen op een rij. En sommige zijn dichterbij dan je denkt!

Het ChatGPT-effect

Waar je ook kijkt, kun je niet om de opmars van kunstmatige intelligentie (AI) heen. Opeens vraagt iedereen ChatGPT om hulp bij het uitstippelen van de perfecte vakantie, het schrijven van gevatte out-of-officeberichten en het samenvatten van e-mails in bulletpoints. Voor veel mensen staat kunstmatige intelligentie daarom synoniem voor handige chatbots, maar het is zoveel meer! AI in de bouw, GWW en installatietechniek kan bijvoorbeeld helpen bij het efficiënter plannen van resources voor projecten, of kan op basis van data uit eerder projecten projectmanagers ondersteunen bij projectmanagement en werkvoorbereiding. Daarom is het juist nu belangrijk om te investeren in het digitaliseren van je bedrijf. Anders loop je het risico dat je achterblijft op concurrenten die wel  inzetten op efficiënter werken met behulp van nieuwe technologie zoals AI.

Projecten voorbereiden met machine learning

The New York Times dook dieper in de wereld van AI in de bouw en beschreef enkele mooie voorbeelden van bedrijven die zich volledig richten op het optimaliseren van bedrijfsprocessen in de bouw met behulp van kunstmatige intelligentie. Eén van deze bedrijven is nPlan. Dit adviesbureau verzamelde data uit meer dan 750.000 bouwprojecten uit het verleden. Met deze gegevens helpen ze bedrijven in de bouwsector bij het voorspellen van projectresultaten en potentiële risico’s. Deze AI-oplossing wordt nu ingezet in het Verenigd Koninkrijk om het project rondom grootschalig onderhoud aan het spoor zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. De verwachting is dat men bij dit project van 11 miljard dollar bijna 5% van die kosten zal besparen.

AI voor iedereen bereikbaar met Microsoft Copilot

Bij 4PS kijken we erg uit naar de introductie van Microsoft Copilot in Microsoft 365. Microsoft Copilot maakt AI namelijk voor iedereen toegankelijk. Het is bovendien laagdrempelig want Copilot wordt in de verschillende Microsoft 365-applicaties geïntegreerd. Copilot helpt bijvoorbeeld in Word bij het schrijven van een projectplan op basis van beschikbare data uit een PowerPoint-presentatie en OneNote-notulen. Maar Copilot kan ook een PowerPoint-presentatie voor je maken op basis van input uit een Word-document. Of vat een ellenlange e-mailconversatie voor jou samen in enkele bulletpoints.

Microsoft Copilot in onze software 4PS Construct

Omdat wij onze ERP-oplossing 4PS Construct bouwen op het Microsoft Business Central-platform, profiteren ook onze klanten binnenkort van Copilot in 4PS Construct! Via een chatvenster in het ERP kunnen gebruikers vragen stellen over de beschikbare data in het ERP. Vraag bijvoorbeeld welke projecten op dit moment lopen. Of welke offertes openstaan. Met Copilot kom je in de bedrijfssoftware veel sneller tot de data die jou op dat moment vooruithelpt. En dat is precies waar het bij AI in de bouw om gaat: je werkzaamheden efficiënter uitvoeren zodat je meer uit jouw werkdag haalt, zowel op kantoor als op de bouwplaats.

Meer weten over efficiënter werken in de bouw?

Wil je meer weten over hoe je met behulp van technologie efficiënter kan werken in de bouw? Lees dan ook onze whitepaper Werk slimmer, niet harder in de bouw of neem contact met me op. Als digitaliseringspartner voor de bouw kunnen we ook helpen!

  • Deel deze blog

Over de auteur

Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.