Blogs

Wacht niet met digitalisering in de bouw

De risico’s van niet digitaliseren

Digitalisering in de bouw, GWW en installatietechniek is een veelbesproken onderwerp. We leven in een wereld waar technologie steeds meer impact heeft op ons dagelijks leven. We gebruiken het om met elkaar te verbinden, ons leven net wat makkelijker te maken of gewoon leuker. Hierdoor zijn we inmiddels sterk afhankelijk geworden van onze technologische hulpmiddelen. Ook op de werkvloer ontdekken we steeds meer de voordelen van digitale tools. Bedrijven moeten zich dus aanpassen aan nieuwe manieren om met klanten te communiceren, diensten te leveren en projecten af te ronden. Wacht je te lang met digitalisering in de bouw, dan zijn er een aantal risico’s waarmee je rekening moet houden. Welke dat zijn, lees je hier!

 

Wacht niet te lang met digitaliseren

Door de complexiteit van grote projecten en de traditionele werkwijze wordt de bouwsector gezien als risicomijdend. Toch is het erg belangrijk om flexibel te zijn en je continu aan te passen aan veranderingen om concurrenten voor te blijven. Sectoren die vooroplopen bij digitalisering lieten de afgelopen twee decennia een aanzienlijke groei zien. Tegelijkertijd staat de bouwsector onder grote druk: toenemende materiaalprijzen, onzekerheden door wet- en regelgeving, een nijpend personeelstekort en sterke concurrentie.

Bouw-, GWW- en installatiebedrijven moeten daarom hun visie en strategie aanpassen. Hoelang blijf je concurrerend als anderen wel volop inzetten op digitalisering in de bouw en daardoor efficiënter en productiever zijn? Juist: door ook te investeren in verregaande digitalisering. Stap dus af van papierwerk, zorg dat je volledig inzicht krijgt in je projecten en verbind kantoor met de bouwplaats.

5 risico’s die je vermijdt dankzij digitalisering in de bouw

1.      Budgetoverschrijdingen

Projecten die zowel het budget overschrijden als uit de planning lopen, zijn een bekend probleem in de bouwnijverheid. Door primaire bedrijfsprocessen te digitaliseren in de bouw, heb je tijdens alle fases van het project zicht op het volledige kostenplaatje. Dit stelt bedrijven in staat om snel actie te ondernemen wanneer een project dreigt over budget te gaan. Door te werken vanuit één totaaloplossing behoud je volledige controle over de verwachte winstmarges en planning.

2.      Communicatieproblemen

Een vlotte en heldere communicatie tussen de bouwplaats en het kantoor is altijd al een uitdaging geweest in de bouwsector. Omdat zoveel taken tegelijkertijd plaatsvinden en zoveel collega’s en partners daarbij betrokken zijn, is optimale communicatie cruciaal. Projectmanagers hebben het extreem druk, daarom is het belangrijk dat zij hun projectadministratie altijd en overal kunnen bijwerken. Door te werken met cloudsoftware is dat eenvoudiger dan ooit. Op die manier heeft iedereen, waar men ook aan het werk is, altijd toegang tot alle actuele informatie rondom projecten of serviceklussen. Dat verbetert niet alleen jouw projectmanagement, maar tilt ook jouw klantenservice naar een hoger niveau. Je buitendienstmedewerkers zijn dan namelijk goed voorbereid en zijn voorzien van actuele informatie wanneer ze op de klantlocatie aankomen.

3.      Gebrek aan controle en inzicht

Papieren documenten, losse spreadsheets, vergadernotities en eindeloze mondelinge updates. Maar ook urenstaten die kwijtraken, onleesbare opnames bij het controleren van een huurflat en verkeerd ingevoerde gegevens bij  een papieren inspectierapport. Klinkt dat bekend? We hebben allemaal wel eens meegemaakt. Maar met steeds complexere projecten is het veel eenvoudiger om volledig overzicht te krijgen wanneer je werkt vanuit één geïntegreerde oplossing. Zeker als deze ook nog eens in verbinding staat met allerlei handige apps voor collega’s op de bouwplaats. Werk bijvoorbeeld via een app checklijsten bij op de bouwplaats en beschik dankzij de realtime datakoppeling over één bron van waarheid voor geïnformeerde besluitvorming in de hele organisatie.

4.      Productiviteitsproblemen

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Het is dus vreemd om tijdens projecten andere resultaten te verwachten als de werkwijze niet wordt aangepast. Er zijn zoveel factoren die de productiviteit in de bouw, GWW en installatie belemmeren: slecht documentbeheer, inefficiënt materiaalbeheer, verouderde technologie en natuurlijk een gebrek aan goed geschoold personeel. Door te investeren in moderne technologie verbeter je niet alleen het projectmanagement, maar richt je ook alle processen efficiënter in en stimuleer je groei in het bedrijf.

5.      Vergrijzende beroepsbevolking

Eén van de grootste uitdagingen in de bouwnijverheid is natuurlijk het enorme personeelstekort. Veel ervaren bouwprofessionals gaan met pensioen of naderen de pensioengerechtigde leeftijd, en steeds minder jongeren kiezen voor een loopbaan in de bouw. Het aantal bouwprojecten neemt echter niet af. Om de impact van het personeelstekort aan te pakken, is het belangrijk dat bedrijven investeren in technologie. Met behulp van digitale tools en moderne software ben je niet alleen in staat om processen efficiënter in te richten en taken te automatiseren, maar maak je de branche ook aantrekkelijker voor de jongere generaties. Neem afscheid van het traditionele imago van de bouw en laat zien dat de branche innovatief, uitdagend en vooruitstrevend is!

Digitalisering in de bouw: de toekomst

De toekomst is eigenlijk helemaal niet zo ver weg. Drones, BIM-modellen, digital twins, kunstmatige intelligentie en het Internet of Things: deze technologie zien we steeds vaker op de bouwplaats. Door optimaal gebruik te maken van moderne technologie zijn bedrijven veel beter in staat om hun projecten tot een succesvol einde te brengen en de bekende uitdagingen in de sector aan te pakken.

Wil je meer weten over hoe jij financiële risico’s in jouw bedrijf beperkt door in te zetten op digitalisering in de bouw? Lees dan ook onze whitepaper: Rendement of risico: 5 financiële risico’s in bouwprojecten.

  • Deel deze blog