Blogs

7 Digitaliseringsoplossingen voor bedrijfsprocessen in de bouw

Behoefte aan meer grip en controle op uw bedrijfsprocessen in de bouw? In deze blog delen we de 7 belangrijkste digitale oplossingen voor de bouw die u mogelijk kunnen helpen. Van projectmanagement en planning, tot calculaties en rapportages.

1.   Werkvoorbereiding

Een efficiëntere werkvoorbereiding blijkt één van de grootste uitdagingen te zijn binnen de bouwbranche (bron: Canon Nederland, 2019). Het efficiënter maken van de werkvoorbereiding heeft dan ook een hoge prioriteit bij het digitaliseren van bedrijfsprocessen in de bouw. Of het nu gaat om de projectindelingen, werkbegrotingscorrecties, meer- en minderwerk, inkoop of bijvoorbeeld materieel. Door gebruik te maken van digitaliseringsoplossingen van een ERP-softwareoplossing voor de bouw kunt u deze processen efficiënter inrichten. Zo realiseert u een efficiënt werkvoorbereidingsproces.

2.   Projectmanagement

Projectmanagement vormt de basis van elk bouwproject. Tijdens bouwprojecten kan het een uitdaging zijn om inzicht te krijgen in een planning en in het monitor- en controleproces. Met een goede projectmanagement module in uw ERP-oplossing voor de bouw, bewaakt u op ieder niveau uw projecten. Per hoofdproject, deelproject, element en kostendrager. Met behulp van prognoses en productiestanden. Omdat dit per project kan verschillen geeft het u de maximale flexibiliteit. Daarnaast is BIM (Building Information Modelling) momenteel een veel gebruikte digitale werkmethodiek in de bouw. In het model komt alle project gerelateerde informatie samen op één plek. Zo kunnen alle betrokken partijen efficiënt samenwerken in de realisatie van een project. De meeste BIM-modellen staan los van een ERP-oplossing, wat kan resulteren in fouten en faalkosten. Let er dus op; zoek een ERP-oplossing die een naadloze koppeling heeft met BIM. Een voorbeeld van een digitaliseringsoplossing voor de bouw is de BIM Bridge. Hierdoor beschikt u altijd over een actueel en compleet gegevensbestand waarmee u volledig inzicht heeft in de voortgang van elk project.

3.   Communicatie met ketenpartners

Een andere grote uitdaging in de bouw ligt bij het verbeteren van de samenwerking in de keten. Bouwbedrijven zijn van veel partijen afhankelijk om een project tot een goed einde te brengen. Goede communicatie met klanten, (keten)partners en onderaannemers is een must. Er zijn verschillende tools waarmee u de informatiestromen met ketenpartners overzichtelijk en efficiënt houdt. Kies voor een ERP-oplossing die de mogelijkheid heeft om naast het verzamelen van documenten, ook een portaal biedt waarin u gemakkelijk kan communiceren met klanten, partners en onderaannemers over bijvoorbeeld storingen en schades. Een voorbeeld hiervan is 4PS Control. Een portaal dat is toegevoegd aan de software-oplossing 4PS Construct.

4.   Planning

Op het juiste moment het juiste materieel en de mensen samenbrengen is essentieel voor een project. Per bouwproject wilt u inzicht in de beschikbaarheid van werknemers, onderaannemers en materieel. Maar hoe zorgt u dat uw planning zo efficiënt mogelijk is, u snel overzicht heeft en kosten beheersbaar blijven? Met een tool als Grafische Resource Planning heeft u in één oogopslag inzicht in al uw resources. In het systeem kunt u uw materieel of mensen per project inplannen en het systeem creëert vervolgens een grafische weergave. Zo heeft u meteen overzicht in hoe de planning eruit ziet: simpel, tijdbesparend en overzichtelijk.

5.   Rapportages

Neemt u nog steeds beslissingen op basis van stapels wekelijkse rapporten? Dit is niet bevorderlijk voor de snelheid en efficiency van uw bedrijfsprocessen. Kies voor software waardoor u op een snellere en gemakkelijke manier uw gegevens kunt lezen. Gebruik bijvoorbeeld de digitaliseringstool, Microsoft Power BI voor uw wekelijkse rapportages. Ideaal als u een ERP-oplossing voor de bouw kiest die gebaseerd is op het Microsoft platform. Daarmee krijgt u in slechts een paar klikken de gewenste rapporten in gebruiksvriendelijke dashboards. Zo weet u meteen waar de focus moet liggen en waar verandering nodig is.

Microsoft Power BI

6.   Calculatie

Het maken van een goede calculatie wordt steeds lastiger voor bouwbedrijven. Door de groeiende bouwnijverheid is er ook meer vraag naar bouwmateriaal, waardoor de materiaalkosten oplopen (Canon Nederland). Opdrachtgevers stellen vaak ver van tevoren een budget op. Wanneer materiaalprijzen ineens hard stijgen, wordt het lastig om een realistische calculatie te maken. Met een goede calculatiemodule voor de bouw kunt u sneller inspelen op veranderingen. Een flexibele en krachtige calculatie-oplossing voor de bouw helpt u met het maken van calculaties op diverse niveaus. Met goede software kunt u zelf kiezen hoever u wilt standaardiseren door middel van moederbegrotingen (broncalculaties), staartbladen, recepten of tellijsten.

7.   Financieel

Voor een duidelijk inzicht in projecten is het vastleggen van uren essentieel. Het gemakkelijk invoeren en verwerken van uren draagt bij aan de real-time controle en het totaalinzicht in projecten. Kies voor een financiële digitaliseringsoplossing waarbij u beschikt over uitgebreide gebruiksvriendelijke mogelijkheden: boeken, verwerken, consolideren of digitaliseren. Met een goede tool hoeft u slechts eenmalig uw gegevens vast te leggen en kunt u die gebruiken in de hele boekhouding. Er zijn ook diverse tools voor het registeren van uren. Bijvoorbeeld de 4PS Uren App. Met de Uren App registreren werknemers uren eenvoudig, ook op de bouwplaats. De ingevoerde uren zijn direct zichtbaar in de software-oplossing: 4PS Construct, waardoor alles direct inzichtelijk is en de verwerking van uren efficiënter verloopt. Overnemen van papieren weekbriefjes is daarmee verleden tijd.

Is uw bouwbedrijf klaar om de volgende stap te zetten in digitalisering? Lees het whitepaper: het 5-stappenplan voor digitalisering van uw bedrijfsprocessen in de bouw

Lees whitepaper

Over de auteur

Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.

  • Deel dit artikel: