Blogs

4 digitale trends en ontwikkelingen in de bouw uit 2020

2020 was een bewogen jaar voor de bouwbranche. Het coronavirus zette de bouwsector het afgelopen jaar op scherp. In deze blog blikken we graag met u terug op de digitale ontwikkelingen voor de bouw van het afgelopen jaar. Heeft het coronavirus invloed gehad op de digitalisering in de bouw? En wat zijn de opvallendste digitale trends in de bouwsector? We zetten de 4 opvallendste trends voor u op een rij.

1.      Werken in de cloud

Het coronavirus zorgde ervoor dat we het afgelopen jaar allemaal massaal thuis werkten. Dit zorgde voor een toename in de interesse in het werken in de cloud. Werken in de cloud zorgt ervoor dat medewerkers altijd toegang hebben tot de digitale omgeving van uw organisatie. Medewerkers zijn niet meer afhankelijk van een werkplek op kantoor, maar kunnen overal inloggen, of het nou op mobiel, tablet of laptop is.

2.      Internet of Things in de bouw

Ook Internet of Things (IoT) is zijn opmars aan het maken in de bouwwereld. Internet of Things (het Internet der Dingen) refereert aan machines en apparaten die via netwerken met elkaar communiceren. Zo kan een raamkozijn bijvoorbeeld sensoren bevatten, die aan kunnen geven wanneer het kozijn opnieuw geschilderd moet worden. Door deze voorspellingen wordt het makkelijker om in te schatten wanneer onderhoud plaats moet vinden, dit kan extra tijd en kosten schelen. Tevens kan IoT zorgen voor meer veiligheid op de bouwplaats. Zo kunnen er sensoren geplaatst worden in de werkkleding van uw medewerkers.

3.      Machine Learning

Steeds meer bouwbedrijven zien het belang van data in en houden data bij. Machine Learning kan uit grote hoeveelheden data, oftewel ‘Big Data’ patronen en verbanden halen. Deze patronen en verbanden kunnen de bouw veel nieuwe inzichten geven. Machines die sensoren bevatten kunnen bijvoorbeeld gevaarlijke situaties voorspellen. Slimme systemen kunnen gebruikt worden om bouwprocessen te stroomlijnen door downtime van apparatuur te minimaliseren.

4.      Keuze voor één geïntegreerde softwareoplossing

Veel bouwbedrijven maakten voorheen gebruik van papierwerk voor hun bedrijfsprocessen of werkten met afzonderlijke digitale oplossingen die niet met elkaar communiceren voor bijvoorbeeld rapportages, projectplanning of informatieverwerking. Het ontbreken van integratie tussen verschillende softwaresystemen kan zorgen voor onjuiste of vertraagde data. Steeds meer bouwbedrijven maken daarom de keuze voor één geïntegreerde softwareoplossing. Geïntegreerde digitale oplossingen die zijn afgestemd op de branche, stellen bedrijfseigenaren en directeuren in staat om te profiteren van real-time gegevens en rapporten.

Digitale transformatie in de bouw

We kunnen zien dat de digitale transformatie in de bouw in volle gang is. De reden waarom de bouwsector mee moet met digitalisering, is nu wel duidelijk. Tegenwoordig gebeurt alles digitaal, concurrentie en bedrijven in andere sectoren digitaliseren en werken een stuk efficiënter. Bent u benieuwd hoe u uw bedrijfsprocessen in de bouw kunt digitaliseren? Bijvoorbeeld in het service- en onderhoudsproces? Download de whitepaper ‘In 8 stappen uw service- en onderhoudsproces in de bouw digitaliseren’. In deze whitepaper nemen we u mee in het digitaliseren van het gehele service- en onderhoudsproces. We bespreken verschillende tips & tricks en kijken welke digitale oplossingen voor u geschikt zijn.

  • Deel deze blog

Over de auteur

Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.