Blogs

Een kijkje achter de schermen bij 4PS: ‘Ga je wel eens naar de kapper?’

In deze blogreeks deelt 4PS Sales Manager Bart Jansen zijn ervaringen in de bouw en de ERP-wereld, waarin hij inmiddels al 25 jaar actief is.   

Een prachtig verhaal uit mijn 25jarige historie in de ERP-wereld is ongetwijfeld de contractondertekening bij Lokhorst Bouw en Ontwikkeling uit Beverwijk, onderdeel van de landelijk opererende ASVB groep. Een prachtig bouwbedrijf met een prima uitstraling in de markt. De toenmalige algemeen directeur Dirk van Meegdenburg zat samen met mij aan tafel voor de ondertekening. Het werd een mooi gesprek, zeker door de bijzondere wending. 

Om een beetje gevoel te geven bij een contractondertekening, moet je je voorstellen dat het toch altijd een enigszins formeel moment is. Na een gedegen voorbereiding, zowel van de klantzijde als van de leverancierszijde, is het dan zover. We gaan starten! Toch even spannend, ook al is het door de jaren heen natuurlijk een herkenbaar proces. Zo liep het dus niet bij Dirk van Meegdenburg... 

Geen flauwekul bij implementatie ERP-software

Het liep tegen kerst. Het bekende moment binnen de bouw waarop, net als vlak voor de bouwvak, vaak keuzes worden beklonken. Alle stukken lagen klaar voor de implementatie van een nieuwe ERP-software. De bekende “inleidende babbel” was geweest en niets leek af te wijken van een standaard afrondingsgesprek. Tot de vraag van Dirk kwam: “Ga je wel eens naar de kapper?” 

Ik heb menig contractgesprek gevoerd, maar voelde me enigszins ongemakkelijk bij deze vraag. Ik kon me er nog niets bij voorstellen. “Ja, uiteraard” was dan ook mijn antwoord aan Dirk, “Maar, hoezo?  “Als ik naar de kapper ga”begon Dirk, “wil ik geknipt worden en verder niets! Geen kleurspoeling, geen was- en watergolf, geen lotion of andere flauwekul. En daar betaal ik je voor. Zo wil ik ook een implementatie”.

“Kom met een vooraf ingerichte softwareoplossing  

Dirk had voor 300% gelijk! Wat hij bedoelde was: vraag mij niet hoe een projectadministratie werkt of een stand onderhanden werkt.. Kom met een vooraf ingerichte softwareoplossingdie zich honderden keren bewezen heeft in de markt. Het beoordelen van een voorzet gaat natuurlijk veel sneller dan het telkens opnieuw interviewen van medewerkers en zaken horen die je eigenlijk al weet. 

Alle lof voor Dirk! Na dit memorabele moment hebben we zijn onorthodoxe, maar overduidelijke standpunt tot standaardaanpak verheven. Hoe dat tegenwoordig verloopt?  Daarover meer in de blog: Standaardmethode voor een succesvolle software-implementatie in de bouwsector: Contoso. 

Over de auteur

Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.

  • Deel dit artikel