Blogs

De standaardmethode voor software-implementatie in de bouw

Eerder al nam ik jullie mee in het inspirerende verhaal van Dirk van Meegdenburg , de toenmalig algemeen directeur van Lokhorst Bouw en Ontwikkeling uit Beverwijk. Zijn vraag: “Ga je wel eens naar de kapper?”, is achteraf gezien de basis geweest voor wat we nu de Contoso-methodiek noemen. Feitelijk is Contoso een fictieve bedrijfsnaam bedacht door Microsoft in 1996. 4PS gebruikt het om de ervaringen van inmiddels ruim 450 implementaties te bundelen in een vooraf ingericht systeem.  

Als salesteam ontvingen we in het verleden regelmatig de vraag van klanten of we voorbeelden van onze software konden laten zien. Bijvoorbeeld, hoe ziet een grootboek eruit, wat is zinvolle codering voor de kostenbewaking, hoe optimaliseer ik mijn inkoopproces etc. Allemaal vragen die terecht zijn en die logischerwijze gesteld worden door bedrijven voor wie het implementeren van software, een nieuw ERPsysteem geen dagelijks werk is. 

Een kijkje nemen in de ‘software showroom’ voor de bouwsector 

Stel dat je als particulier een product koopt waar je niet dagelijks mee te maken hebt. Hoe ga je dan te werk? Als je een keuken koopt, begint dit vaak met een inspiratietocht door een keuken showroom. De uitgestalde keukens geven een goed beeld van hoe de keukens eruit zien en wat er allemaal mogelijk is. Het geeft ook meer inzicht in hoe je het zelf wilt, maar ook in hoe je het vooral niet wilt. Kortom, strepen in een voorbeeld is makkelijker dan “out of the blue” zaken bedenken. 

Software-implementatiemethode – Contoso – ingericht voor de bouw 

Een softwareoplossing schaf je niet dagelijks aan. Daarom is het fijn om bij de zoektocht naar de geschikte software inspiratie op te kunnen doen in een ‘software showroomOp basis van meer dan 450 software-implementaties in de bouwsector, hebben we bij 4PS een standaardinrichting van de softwareoplossingen van 4PS ontwikkelt. Deze standaardinrichting noemen we ContosoEn natuurlijk, ieder bouwbedrijf is uniek. Dat is ook het bestaansrecht van al onze klanten. Maar als je 450 keer een projectbewaking hebt ingericht, dan heb je de meeste varianten wel voorbij zien komen. En er is natuurlijk een rode draad; een certified oplossing die zich bewezen heeft in de praktijk.  

Ervaringen toetsen bij de 4PS klanten 

Is een bestaande bewezen software-implementatieoplossing dan heilig? Nee, zeker niet. Maar je kunt wel vooraf toetsen bij vele referenten wat de ervaringen zijn. Wat goed is, maar ook wat je mogelijk zelf wilt bijsturen. Wat viel mee tijdens de implementatie en waar zou je achteraf bezien meer aandacht aan hebben gegeven. Referenten kunnen het je vertellen. Folders helaas niet. Gebruik dus de toets van de praktijk. Meer weten? Lees de klantverhalen van 4PS. 

Eigenlijk staat ICT veel dichter bij de werkelijkheid van alle dag. Hoe zich dat vertaalt in de huidige aanpak bij 4PS?  Lees meer over de Contoso-methode in de whitepaper: De vijf fases voor succesvolle software-implementatie in de bouw. 

Over de auteur

Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.

  • Deel dit artikel