Blogs

De glazen bol van de bouwnijverheid – Internet of Things

Stelt u zich eens voor: uw werknemers zijn altijd op de hoogte van gevaarlijke situaties op de bouwplaats, u kunt real-time bijhouden wanneer er onderhoud nodig is voor uw machines of gebouwen, u heeft altijd de juiste materialen ter beschikking en u werkt veel efficiënter waardoor u veel kosten bespaart. Klinkt als een ideaal toekomstbeeld, maar toch zijn al deze zaken vandaag de dag al mogelijk door het toepassen van Internet of Things in de bouwnijverheid.

Wat is Internet of Things?

De drijver van technologische ontwikkelingen in de bouwnijverheid is op dit moment Internet of Things (IoT). IoT refereert aan machines en apparaten die via netwerken met elkaar communiceren. Alles wat data oplevert, wordt geregistreerd. De sensoren sturen via signalen data door naar de verbonden software van het bedrijf; een ERP-systeem. Vervolgens wordt de data omgezet in een actie. Zo stuurt bijvoorbeeld een sensor in een machine, data over de status van de machine naar het ERP-systeem. Wanneer de sensor registreert dat de machine niet meer in goede staat is, wordt er een melding gemaakt in het ERP-systeem dat er onderhoud nodig is. Zo kan men de machine repareren nog voordat de machine daadwerkelijk kapot gaat. Met deze voorspellende data kunt u dus altijd en overal direct inspelen en anticiperen op ontwikkelingen in uw bouw-, GWW- of installatiebedrijf waardoor u grip houdt op uw onderneming.

De installatiebranche ziet al een snelle ontwikkeling van IoT, denk hierbij aan de welbekende slimme thermostaat of de deurbel met camera. Maar ook in de bouw maakt Internet of Things zijn opkomst. De term ‘slimme bouwplaats’ komt steeds vaker naar voren. Een slimme bouwplaats is een plek waar slimmer en anders gewerkt wordt. Door gebruik te maken van sensoren en netwerken wordt veel data verzameld. Deze data biedt uw bedrijf en alle ketenpartners inzichten om efficiënter te werken, nieuwe methodes te ontwikkelen of producten te innoveren.

Meer weten hoe Internet of Things het toekomstbeeld van de bouw vormt? Lees de blog: toepassingen van Internet of Things (IoT) in de bouwwereld.

De 4 voordelen van Internet of Things

  • Actuele en voorspellende data

IoT refereert aan sensoren die data registreren en verzenden. Door een koppeling tussen de sensoren en uw software, beschikt u altijd over real-time data. Zo meten sensoren in machines en materieel bijvoorbeeld de locatie, status en hoeveelheden. Hierdoor bent u altijd op de hoogte van uw materieel. Door het scannen van chips op uw materiaal kunt u altijd actuele informatie opvragen. Als er dan iets verandert, bent u er direct van op de hoogte. Deze data zorgt niet alleen voor actuele informatie, maar voorspelt ook wanneer er bijvoorbeeld (preventief) onderhoud moet plaatsvinden. Verder zorgt de geregistreerde data er ook voor dat u andere ontwikkelingen kunt waarnemen en u zo in de toekomst nooit voor verassingen komt te staan.

  • Efficiënter werken

Doordat u over actuele en voorspellende informatie beschikt, kunt u veel efficiënter werken waardoor u kosten kunt besparen. Dankzij de sensoren weet u waar uw materiaal en machines zich bevinden, waardoor u onnodig transport of een gebrek aan benodigdheden voorkomt op bijvoorbeeld de bouwplaats of onderhoudsplek.

Bent u benieuwd hoe Internet of Things de GWW-sector innoveert? Lees de blog ‘Slimme toepassingen van Internet of Things (IoT) in de GWW/infra’.

  • Relaties met opdrachtgevers verbeteren

Stel u werkt samen met meerdere opdrachtgevers, dan is het belangrijk om een goede en efficiënte werkrelatie met elkaar te hebben. Het toepassen van IoT kan hier in het werkproces bij helpen. Zo kunnen sensoren in gebouwen meten wanneer er onderhoud nodig is en kunt u dit tijdig uitvoeren, hierdoor zullen woningcorporaties tevreden zijn. Of u kunt projectontwikkelaars tevreden stellen door snelle en efficiënte bouw- en installatieprocessen door het toepassen van Internet of Things.

  • Arbeidsveiligheid

Als laatste kan IoT een belangrijke rol spelen in de arbeidsveiligheid. Dankzij IoT is het mogelijk om continu inzicht te hebben wie waar aan het werk is. Daarnaast kunnen sensoren in kleding en helmen metingen uitvoeren en werknemers waarschuwen voor gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld blootstelling aan gevaarlijke stoffen of geluidsoverlast.

Wat kan Internet of Things betekenen voor uw bedrijf? Wij hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rij gezet en hebben een stappenplan gemaakt om u op weg te helpen met het gebruiken van IoT. Lees de whitepaper:  ‘Internet of Things in de bouw – 5 veelgestelde vragen’.

Lees whitepaper

  • Deel dit artikel

Over de auteur

Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.