Blogs

Grip op projectkosten met goede calculatie in de installatietechniek

Als bedrijf in de installatietechniek, bouw of GWW/Infra weet je als geen ander dat marges in de bouwnijverheid krap zijn. Om ervoor te zorgen dat projecten nog steeds rendabel zijn, doe je er goed aan projecten te bewaken, risico’s te identificeren en zo efficiënt mogelijk te werken. Dit is niet altijd eenvoudig, want projecten werden de afgelopen jaren complexer. In deze blog lees je met software voor calculatie in de installatietechniek een stap zet richting betere kostenbeheersing.

Maak van calculatie in de installatietechniek, GWW en bouw een prioriteit

Besteed je onvoldoende aandacht aan calculatie, dan is het niet alleen onmogelijk om kosten te besparen; je loopt het risico dat een project over budget gaat en vertraging oploopt. Gevolg? Betalingsachterstanden bij je investeerders en een deuk in jouw reputatie. Richt daarom het calculatieproces zo efficiënt mogelijk in om onnodige kosten te vermijden door onzorgvuldig calculeren. Leg bij de start van het project duidelijke prioriteiten vast en reserveer voldoende tijd in de agenda van werkvoorbereiders voor het maken van kostenramingen.

Software biedt een helpende hand

Wanneer je een calculatie maakt in de installatietechniek, GWW of bouw met behulp van software in plaats van Excel-bestanden, hoef je niet iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden. Met software maak je bijvoorbeeld handig gebruik van stuklijsten of meetstaten uit vergelijkbare projecten. Deze gebruik je vervolgens als leidraad voor een nieuw project.

In onze totaaloplossing 4PS Construct zet je bijvoorbeeld met één druk op de knop jouw calculatie over naar de werkbegroting, beschik je via de 2BA Unifeed-koppeling over de prijzen van miljoenen technische producten uit de centrale 2BA artikeldatabase of  gebruik je staartbladen voor het inrichten en doorrekenen van eindbladen. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar één ding is zeker: alle ingevoerde gegevens gebruik je ook in de volgende processtappen. Bijvoorbeeld: nadat na het opstellen van de calculatie, bestelt het inkoopteam vanuit dezelfde softwareoplossing de materialen op basis van deze calculatie. Je werkt altijd vanuit één versie van de waarheid en voert data maar één keer in!

Meer dan alleen kosten besparen

Een zorgvuldige calculatie in de installatietechniek, bouw en GWW/Infra helpt bedrijven met meer dan alleen kosten besparen. Het draagt ook bij aan het succes en de groei van een bedrijf. Gedegen calculaties helpen je toekomstige projecten slimmer te plannen. Bedrijven die een goede inschatting maken van de verwachte kosten, zijn veel beter in staat aantrekkelijke en concurrerende offertes op te stellen. Hierdoor stijgt de kans dat ze succesvol opdrachten binnenhalen. Bovendien is het ook positief voor jouw reputatie als aannemer of installateur wanneer projecten binnen (of zelfs onder) budget opgeleverd worden!

Tip

Gebruik je de specialistische software Ibis Calculeren voor Bouw, infra of installatietechniek voor het maken van jouw begrotingen of offertes? Ook dan hoef je nooit meer data dubbel in te voeren! 4PS Construct integreert naadloos dankzij de standaard Ibis Calculeren-integratie. Met de standaard importfunctie in 4PS Construct kan je via de CUF-bestanden ook kostenramingen en calculaties uit andere software importeren.

Meer tips om kosten te besparen lezen?

Goed calculeren in de bouw, GWW en installatietechniek draagt bij aan financiële stabiliteit, concurrentievoordeel en klanttevredenheid in de installatiebranche. Wil je weten op welke andere manieren je kosten kan besparen in jouw bedrijf, zonder daarbij in te leveren op goede kwaliteit? Lees dan ook onze whitepaper De installatietechniek wordt slimmer, maar hoe bespaar je slimmer? waarin we vier andere manieren toelichten om grip te houden op de kosten in de bouw, GWW en installatietechniek.

  • Deel deze blog

Over de auteur

Floris Wilod Versprille | Floris is sinds 2018 werkzaam bij 4PS. Na zijn studie aan de HAN begon hij met werken in de dakdekkersbranche. Daar was hij actief als commercieel technisch adviseur. Na deze mooie eerste stap in zijn carrière kwam hij terecht bij 4PS om dieper op de werkprocessen en software van bedrijven binnen de installatiebranche in te gaan. In zijn huidige rol komt Floris diverse situaties en omgevingen tegen waar één zaak centraal staat, het automatiseren en ondersteunen van de organisaties die opzoek zijn naar een nieuw ERP-systeem.