Blogs

Kansen van Internet of Things in de installatiebranche

Internet of Things is een van de meest besproken ontwikkelingen binnen de installatiebranche op dit moment. Hoe ver staat Internet of Things nog van u af? Hoe kan IoT u bijvoorbeeld helpen om efficiënter te werken, minder kosten te maken, meer omzet te genereren en/of uw concurrentiepositie te verstevigen? In deze blog nemen we u mee in een aantal concrete toepassingen van Internet of Things in de installatiebranche.


Real-time data meten met IoT

Internet of Things ofwel IoT refereert aan machines en apparaten die via netwerken met elkaar communiceren. Door het plaatsen van sensoren in bijvoorbeeld een cv-ketel of warmtepomp kunt u real-time data meten. Zoals het aantal draaiuren, het waterpeil en de warmteproductie. De sensoren sturen via signalen deze data door naar het netwerk waarop ze zijn aangesloten, bijvoorbeeld uw ERP-systeem. Hierdoor kunt u op afstand zien hoe uw apparaten functioneren en presteren.

Toepassing van IoT in prefabricage van leidingsystemen

IoT kan ook een belangrijke rol spelen bij de prefabricage van leidingsystemen. Nu worden prefab sets geïdentificeerd aan de hand van vaste nummers en tekeningen. Maar dat is statische informatie. Als er iets verandert tijdens het bouwproces krijgt de installateur dat niet automatisch door. Dat zou anders zijn bij de toepassing van IoT. Door een koppeling te maken tussen het BIM-bestand en chips op het leidingsysteem, kan met het simpelweg scannen van die chips altijd actuele informatie worden opgevraagd. Verandert er iets, dan is het team ter plekke daar direct van op de hoogte.  Zo’n toepassing is ook denkbaar voor andere materialen die tijdens een bouw- en installatieproces worden gebruikt. Bijvoorbeeld om te weten of materialen wel of niet al op de bouwplaats aanwezig zijn. Dat kan een hoop onnodig heen en weer rijden voorkomen.

Wat is Internet of Things precies? Lees het in deze blog: Innoveren in de bouwnijverheid met Internet of Things

Tijdbesparing

Het gebruik van Internet of Things in machines kan zorgen voor efficiëntie en tijdbesparing. Wanneer een monteur bijvoorbeeld een melding krijgt dat er een storing is bij de machines van een klant, is het niet altijd direct duidelijk wat de locatie van de machine is. De machine staat bijvoorbeeld ergens langs de snelweg, maar waar dat precies was is niet altijd duidelijk. De monteur is nu onnodig veel tijd kwijt met het zoeken naar de machine. Door een sensor te plaatsen in de machine, weet een materieeldienst exact waar de machines zijn en hoeft de monteur niet meer te zoeken.

Wilt u weten wat Internet of Things voor uw installatiebedrijf kan betekenen en hoe u dit moet aanpakken? Lees de whitepaper Internet of Things in de installatietechniek – 5 veelgestelde vragen en kom erachter hoe u kunt innoveren.

Lees whitepaper

Over de auteur

Floris Wilod Versprille | Floris is sinds 2018 werkzaam bij 4PS. Na zijn studie aan de HAN begon hij met werken in de dakdekkersbranche. Daar was hij actief als commercieel technisch adviseur. Na deze mooie eerste stap in zijn carrière kwam hij terecht bij 4PS om dieper op de werkprocessen en software van bedrijven binnen de installatiebranche in te gaan. In zijn huidige rol komt Floris diverse situaties en omgevingen tegen waar één zaak centraal staat, het automatiseren en ondersteunen van de organisaties die opzoek zijn naar een nieuw ERP-systeem.

  • Deel dit artikel