Blogs

Zet uw data in de bouw om in visuele dashboards – met Power BI

Kost het maken van rapportages in uw bouwbedrijf veel tijd? Dat komt waarschijnlijk doordat u op verschillende plekken data moet verzamelen. Dit is tijdrovend en foutgevoelig. Om data nuttig te gebruiken is het slim om de verschillende datasets aan elkaar te koppelen. Dit kan met het Microsoft-product Power BI: met deze tool maakt u eenvoudig verbinding tussen uw data en kunt u deze visualiseren.

Benieuwd hoe u Power BI kunt toepassen in uw bouwbedrijf? Lees dan snel verder in deze blog.


Wat is Power BI?

Microsoft Power BI is een interactieve tool voor het visualiseren van data. Doordat deze tool bestaat uit een verzameling aan connectoren, softwareservices en apps, is het in staat om verschillende gegevensbronnen samen te brengen. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld gegevens uit uw ERP-systeem samenbrengen met Excel, Google Analytics, csv-bestanden, en ga zo maar door. Met Power BI kunt u al deze gegevens visueel maken in dashboards. Hierdoor kunt u de belangrijkste bedrijfsgegevens van uw bouwbedrijf in één oogopslag inzichtelijk maken.

Wat zijn de mogelijkheden voor uw bouwbedrijf?

1. Maak snel aantrekkelijke visuele dashboards voor uw bouwbedrijf

Met Power BI is het mogelijk om visualisaties van uw data te maken. Deze visualisaties zijn naar eigen smaak in te delen. Er zijn talloze opties mogelijk voor het maken van tabellen, workflows, grafieken, landkaarten etc. Bovendien komen er dagelijks steeds meer nieuwe opties bij. Power BI is een handige tool om belangrijke stakeholders mee te nemen in de rapportages zonder dat u ze alle cijfers hoeft te laten zien.

Wilt u hulp bij het opzetten van Power BI binnen uw bedrijf? Er zijn verschillende tools die u kunt gebruiken als kickstart voor uw PowerBI-traject. Deze tools kunnen op een low-code manier modellen maken, vooraf ingevulde dashboards opzetten en standaard KPI’s meeleveren. Op deze manier wordt het nog makkelijker om aan de slag te gaan met Power BI.

2. Maak goede beslissingen en speel in op kansen en bedreigingen

Tijdens een bouwproject vinden er allerlei gebeurtenissen plaats die van invloed kunnen zijn op het eindresultaat. Door wekelijkse of maandelijkse analyses te maken, kunt u op tijd inspelen op gebeurtenissen. Met de dashboards in Microsoft Power BI ziet u in één oogopslag hoe een project ervoor staat. Zo kunt u per project zien hoe de actuele kosten zich ontwikkelen ten opzichte van geprognotiseerde kosten. U kunt bijhouden hoeveel materieel er wordt geboekt en u ziet aan het eind van een project direct waar de winsten en de verliezen liggen. Doordat u constant op de hoogte bent, is het makkelijker projecten binnen de gestelde marges te houden.

3. Verzamel alle data van uw bouwbedrijf in één omgeving

Uw ERP-systeem staat waarschijnlijk boordevol met data en informatie over uw bouwbedrijf. Data is ontzettend waardevol, maar in de praktijk wordt lang niet altijd alle waarde uit data gehaald. Door een ERP-systeem te gebruiken dat geïntegreerd is met Microsoft Power BI, kunt u al uw data omzetten tot bruikbare informatie. Hierdoor bent u in staat om uw data te structureren, combineren en te visualiseren. Als de rapportages staan hoeft u deze alleen nog maar te analyseren en beslissen welke actie u gaat ondernemen.

De Vries en Verburg, een in Stolwijk gevestigde ontwikkelende aannemer, maakte onlangs de keuze om met Power BI rapportages te gaan werken. Jan Muit, controller, vertelt: ‘We wilden toewerken naar een informatiesysteem waarbij we de zekerheid zouden hebben dat rapportages juist en volledig zijn en ook tijdig de juiste informatie leveren bij de relevante medewerkers’. Meer weten over de ervaring van De Vries en Verburg met Power BI? Bekijk de klantvideo hier.

  • Deel deze blog

Over de auteur

Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.