Blogs

Zet uw data in de bouw om in visuele dashboards – met Power BI

Kost het maken van rapportages in uw bouwbedrijf veel tijd? Dat komt omdat u  data uit verschillende systemen moet ophalen. Dit is tijdrovend en foutgevoelig. Om data nuttig te gebruiken is het slim om de verschillende datasets aan elkaar te koppelen. Dat kan met Power BI van Microsoft; met deze tool brengt u data samen in één platform en visualiseert u deze in mooie dashboards of rapporten.

Benieuwd hoe u Power BI kunt toepassen in uw bouwbedrijf? Lees dan snel verder in deze blog.


Wat is Power BI?

Microsoft Power BI is een interactieve tool voor het visualiseren van data. Omdat Power BI bestaat uit een verzameling aan connectoren, softwareservices en apps, is het in staat om verschillende gegevensbronnen samen te brengen. Hierdoor brengt u bijvoorbeeld gegevens uit uw ERP-systeem samenbrengen met data uit Excel, Google Analytics, csv-bestanden, en ga zo maar door. Met Power BI visualiseert u data uit verschillende bronnen in dashboards. Hierdoor maakt u de belangrijkste bedrijfsgegevens van uw bouwbedrijf in één oogopslag inzichtelijk.

Wat zijn de mogelijkheden van Power BI voor uw bouwbedrijf?

1. Maak snel aantrekkelijke visuele dashboards voor uw bouwbedrijf

Met Power BI is het mogelijk om data-visualisaties te maken. Deze visualisaties zijn naar eigen smaak in te delen. Er zijn talloze templates beschikbaar voor het maken van tabellen, workflows, grafieken, landkaarten etc. Deze uitgebreide template-bibliotheek wordt elke dag uitgebreid! Power BI is een handige tool om belangrijke stakeholders mee te nemen in de rapportages, zonder dat u ze alle cijfers hoeft te laten zien.

2. Maak goede beslissingen en speel in op kansen en bedreigingen

Tijdens een bouwproject vinden er allerlei gebeurtenissen plaats die van invloed kunnen zijn op het eindresultaat. Door wekelijkse of maandelijkse analyses te maken, kunt u tijdig inspelen op gebeurtenissen. Met de dashboards in Microsoft Power BI ziet u in één oogopslag hoe een project ervoor staat. Zo ziet u per project hoe de actuele kosten zich ontwikkelen ten opzichte van geprognotiseerde kosten. U ziet hoeveel materieel wordt geboekt en u ziet aan het eind van een project direct waar de winsten en de verliezen liggen. Doordat u constant op de hoogte bent, is het makkelijker projecten binnen de gestelde marges te houden.

3. Verzamel alle data van uw bouwbedrijf in één omgeving

Uw ERP-systeem staat waarschijnlijk boordevol met data en informatie over uw bouwbedrijf. Data is ontzettend waardevol, maar in de praktijk wordt lang niet altijd alle waarde uit data gehaald. Door een ERP-systeem te gebruiken dat geïntegreerd is met Microsoft Power BI, zet u al uw data om tot bruikbare informatie. Met Power BI bent u in staat om uw data te structureren, combineren en te visualiseren. Als de rapportages staan hoeft u deze alleen nog maar te analyseren en beslissen welke actie u gaat ondernemen.

De Vries en Verburg, een in Stolwijk gevestigde ontwikkelende aannemer, maakte onlangs de keuze om met Power BI rapportages te gaan werken. Jan Muit, controller, vertelt: ‘We wilden toewerken naar een informatiesysteem waarbij we de zekerheid zouden hebben dat rapportages juist en volledig zijn en ook tijdig de juiste informatie leveren bij de relevante medewerkers’. Meer weten over de ervaring van De Vries en Verburg met Power BI? Bekijk de klantvideo hier.

Op zoek naar een toekomstbestendige digitale werkplek voor de bouw?

Power BI is een onmisbare tool voor het maken van dashboards en analyses in uw bouwbedrijf. Microsoft Power BI is onderdeel van het Microsoft Power Platform. Door gebruik te maken van het Microsoft Platform worden alle gegevens uit programma’s waarmee u werkt met elkaar gedeeld. Alle kleine deelprocessen in uw bedrijf kunt u verbinden met het ERP-systeem. Bent u benieuwd hoe u dit in de praktijk eruit ziet? Lees dan de whitepaper: ‘In 3 stappen naar een toekomstbestendige digitale werkplek in de bouw’.

  • Deel deze blog

Over de auteur

Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.