Blogs

Power BI zet data uit de bouw om in handige dashboards en rapportages

Bij lopende projecten in de bouw is het belangrijk om altijd de vinger aan de pols te houden. Loopt alles volgens planning? Liggen de kosten nog in lijn met de begroting? Rapportages en dashboards geven jou dat inzicht. Maar het kost bedrijven stiekem veel tijd om deze rapportages en dashboard te maken want de data zit in verschillende systemen. Lees hier hoe je dat probleem oplost met Power BI voor de bouw.

Data samenbrengen en visualiseren

Alle data handmatig samenbrengen voor jouw rapportages is tijdrovend en foutgevoelig. Slimmer is het om verschillende datasets aan elkaar te koppelen. Dit kan met het Microsoft Power BI voor de bouw. Met Power BI maak je eenvoudig verbinding tussen data uit verschillende applicaties en visualiseer je de data in mooie dashboards of handige rapportages. Zonder dat je er dagen mee bezig bent! 

Wat is Power BI?

Microsoft Power BI is een interactieve tool voor het visualiseren van data. Omdat Power BI bestaat uit een verzameling aan connectoren, softwareservices en apps, is het in staat om verschillende gegevensbronnen samen te brengen. Hierdoor breng je bijvoorbeeld gegevens uit het ERP-systeem samen met data uit Excel, Google Analytics, csv-bestanden, en ga zo maar door. Met Power BI visualiseer je data uit verschillende bronnen in dashboards. Hierdoor maak je de belangrijkste bedrijfsgegevens van jouw bouwbedrijf in één oogopslag inzichtelijk.

Wat zijn de mogelijkheden van Power BI voor jouw bouwbedrijf?

1. Maak snel aantrekkelijke visuele dashboards met Power BI

Met Power BI visualiseer je dus data in aantrekkelijke dashboard en rapporten. Deze visualisaties zijn naar eigen smaak in te delen. Er zijn talloze opties mogelijk voor het maken van tabellen, workflows, grafieken, landkaarten etc. Bovendien komen er dagelijks steeds meer nieuwe opties bij. Power BI is een handige tool om belangrijke stakeholders mee te nemen in de rapportages zonder dat je ze alle cijfers hoeft te laten zien.  

 

Benieuwd welke handige Power BI standaardrapportages bedrijven in de bouwnijverheid kunnen inzetten om meer grip te krijgen op hun projecten en serviceorders? Lees dan ook onze blog “3 handige Power BI-rapporten voor de bouwnijverheid uitgelicht

2. Speel in op kansen en bedreigingen 

Tijdens een bouwproject krijg je te maken met allerlei factoren die het verloop van jouw project beïnvloeden. Door wekelijks of dagelijks de beschikbare data te analyseren, speel je tijdig in op deze (onverwachte) gebeurtenissen. Met Microsoft Power BI zie je in één oogopslag hoe een project ervoor staat. Volg bijvoorbeeld per project hoe de actuele kosten zich ontwikkelen ten opzichte van de voorspelde kosten. Of houd grip op hoeveel materieel wordt geboekt. Je ziet onmiddellijk waar de winsten en mogelijke verliezen zitten. Want wanneer je weet hoe een project loopt, is het makkelijker om projecten binnen de gestelde marges te houden. 

3. Verzamel alle relevante data in één omgeving 

Jouw ERP-systeem en andere software-oplossingen bevatten een schat aan informatie over jouw bouwbedrijf. Data is ontzettend waardevol, maar in de praktijk wordt lang niet altijd alle waarde uit deze data gehaald want hoe breng je alles samen? Met een ERP-systeem dat rechtstreeks verbonden is met Microsoft Power BI wordt dat eenvoudiger. Via de vele connectoren in Power BI combineer je bijvoorbeeld data uit het ERP met data afkomstig uit jouw logistieke software of calculatiesoftware. Deze informatie zet je vervolgens om tot bruikbare informatie door data in Power BI te structureren, combineren en visualiseren. Dit alles kost je ook veel minder tijd. Eenmaal de Power BI verbindingen, rapportages en dashboards staan, hoef je ze alleen nog maar te analyseren en de vervolgstappen te bedenken.  

De Vries en Verburg, een in Stolwijk gevestigde ontwikkelende aannemer, maakte onlangs de keuze om met Power BI rapportages te gaan werken. Jan Muit, controller, vertelt: “We wilden toewerken naar een informatiesysteem waarbij we de zekerheid zouden hebben dat rapportages juist en volledig zijn en ook tijdig de juiste informatie leveren bij de relevante medewerkers”.

Meer weten over de ervaring van De Vries en Verburg met Power BI? Lees meer over hun ervaring met Power BI in dit klantverhaal.

Op zoek naar een toekomstbestendige digitale werkplek voor de bouw?

Power BI is een onmisbare tool voor het maken van dashboards en analyses in de bouwnijverheid. Microsoft Power BI is onderdeel van het Microsoft Power Platform. Bedrijven die kiezen voor bedrijfssoftware op basis van het Microsoft Platform, verzekeren zich dus van een ICT-landschap waarin data uit diverse applicaties samenkomt. Benieuwd hoe dat er in de praktijk uitziet? Lees dan ook onze whitepaperSlimmer werken in de bouw: software die jou vooruithelpt.”

  • Deel deze blog

Over de auteur

Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.