Blogs

Wat is Business Intelligence?

De term BI of business intelligence kom je tegenwoordig overal tegen. Niet heel gek, BI is immers onmisbaar voor bedrijven om datagedreven te werken. Maar wat is business intelligence precies? En wat heb je nodig om te starten? Dat vertellen we je in deze blog!

Meer waarde uit data halen

Ga maar na hoeveel data jij elke dag registreert of bekijkt in verschillende systemen. Je hebt data in het ERP-systeem, in de planningstools, gegevens over medewerkers in de personeelsadministratie, logistieke data enzovoort. Kortom, jij verzamelt gigantische hoeveelheden data uit bedrijfsprocessen. Deze data zit bomvol waardevolle inzichten, maar de kunst is om deze data te gebruiken als basis voor beslissingen. Dat is precies waar BI voor staat: data omzetten in waardevolle informatie zodat je doordachte beslissingen maakt. Dankzij business intelligence stap jij af van beslissen op basis van onderbuikgevoel en kies je voor beslissen op basis van feiten.

Starten met BI: de bouwstenen

Klinkt goed, maar hoe moet je starten? Om jou een beeld te geven van wat je in ieder geval nodig hebt om ook in jouw bouw-, GWW- of installatiebedrijf data voor jou aan het werk te zetten, zetten wij enkele essentiële BI-bouwstenen voor jou op een rij.

1.     Data uit bedrijfsprocessen samenbrengen in een ERP-pakket

Een belangrijk startpunt voor business intelligence is het verzamelen van data uit bedrijfsprocessen op één centrale locatie. Een ERP-oplossing is hierbij een absolute noodzaak. Door alle gegevens uit en rondom bedrijfsprocessen – van aanbesteding tot nazorg – vast te leggen in één centrale database heb je onmiddellijk een goed startpunt voor verdere data-analyses en dashboards. Want waar BI zich richt op het omzetten van data in waardevolle inzichten, zorg je met een ERP-oplossing ervoor dat je de benodigde data digitaal verzamelt op één centrale locatie.

2.     Investeren in schone data

Okay, de data zit in een ERP-oplossing. Klaar voor analyse, toch? Niet helemaal. Het is belangrijk dat je blijvend aandacht besteed aan het opschonen van de data. De uitdrukking ‘Garbage in, garbage out’ is ook binnen BI een gegeven. Je haalt alleen maar waardevolle inzichten uit data, als deze data actueel, schoon en relevant is. Zorg er dus voor dat iedereen alle gegevens uit de bedrijfsprocessen op de juiste manier vastlegt in het ERP-systeem. In deze fase is het ook goed om te kijken welke andere systemen data bevatten die voor het bedrijf interessant zijn. Zijn deze systemen al gekoppeld aan de ERP-oplossing? Vraag bij jouw ERP-leverancier naar de mogelijkheden om externe systemen te koppelen aan het ERP-pakket via bijvoorbeeld en API. Zo breng je écht alle data samen in een totaaloplossing.

3.     Data visualiseren met een passende BI-oplossing

Door alle data te verzamelen in één totaaloplossing zet je een belangrijke stap richting meer inzichten. Vanuit een ERP-oplossing heb je vaak standaard toegang tot heel wat rapportages. Deze rapportages geven je bijvoorbeeld inzicht in alle openstaande posten op projectniveau. Maar wil je nog een stap verder gaan? Dan kan je niet zonder passende BI-tooling! Zoek jij nog een passende BI-oplossing voor jouw bedrijf? Volgende vragen helpen jou met het zoeken van een geschikte oplossing:

  • Sluit de BI-tooling goed aan op de ERP-oplossing?
    Integreert de BI-oplossing standaard met jouw ERP-oplossing, of moet je een maatwerkkoppeling laten ontwerpen? Bekijk in jouw zoektocht ook welke andere data-bronnen snel te koppelen zijn aan je BI-oplossing. Hierbij is het belangrijk om een oplossingen te kiezen die eenvoudig integreert met andere systemen; dat voorkomt dat je nog extra maatwerkkoppelingen moet (laten) bouwen!
  • Hoe gebruiksvriendelijk is de BI-tooling?
    Business intelligence en data-analyse is echt een vak apart. Maar niet ieder bedrijf heeft een data-goeroe in dienst. Daarom is het goed om te kiezen voor een gebruiksvriendelijke en laagdrempelige oplossing waarbij iedereen aan de slag kan. Denk hierbij aan Microsoft Power BI, onderdeel van het Microsoft Power Platform.
  • Kan ik mijn rapportages en dashboards ook op een tablet of smartphone bekijken?
    Voor projectleiders, service-engineers of teamleiders in de bouwnijverheid is het belangrijk dat rapportages altijd en overal beschikbaar zijn. Zij werken immers geregeld op locatie, maar willen wel vinger aan de pols houden op andere projecten of servicelocaties. Een oplossing in de cloud die perfect werkt op een mobiel of tablet is dus zeker geen overbodige luxe.
  • Wat zijn de extra kosten voor een BI-oplossing?
    BI-tools zijn een belangrijke investering; maar wist je dat Power BI inbegrepen is bij bepaalde Microsoft 365 licenties? Check dus altijd eerst of jouw bedrijf niet al toegang heeft tot BI-tooling via jouw Microsoft 365 licentie. Dat scheelt jou mogelijk heel extra kosten.

Hoe goed is jouw fundament?

Is jouw bouw-, infra- of installatiebedrijf ook klaar om data gedreven te werken? Wil jij meer weten over de toegevoegde waarde van data gedreven werken in de bouwnijverheid? Download dan ook onze whitepaper “Datagedreven werken in de bouw: 5 redenen om nu te starten” waarin we jou laten zien waarom BI ook voor bouwbedrijven de sleutel is voor succes in de toekomst!

  • Deel deze blog