Blogs

Resource planning in de GWW/infra?

Trap niet in deze 3 valkuilen!

Een goede resource planning is cruciaal voor de GWW. Om grote projecten zoals het aanleggen van wegen, tunnels of bruggen tot een goed einde te brengen, moet u personeel en materieel op de juiste tijd én plek inplannen. Maar hoe krijgt u dat voor elkaar? Veel bedrijven hebben onvoldoende inzicht in hun materieel- en personeelsplanning waardoor het plannen moeizaam verloopt. Benieuwd hoe u een goede planning maakt voor uw GWW-bedrijf? Lees in deze blog welke 3 valkuilen u succesvol omzeilt met een goede planning.

 

 

Valkuil 1. Gebrek aan inzicht in uw resource planning

Voor veel bedrijven is het lastig om in één oogopslag zicht te krijgen op het beschikbare materieel en personeel. Gebrek aan inzicht van de beschikbare capaciteit kan ervoor zorgen dat uw personeel niet met het juiste materieel op locatie verschijnt. Ook kan het voorkomen dat werknemers niet op het juiste moment op een klus staan.

Tip: Maak gebruik van een GWW resource planning tool waarmee u inzicht krijgt in de benodigde capaciteit voor een bepaalde periode. Hierdoor krijgt u duidelijk zicht op de behoefte in aantal uren die u wilt uitzetten.

Valkuil 2. De GWW planning blijkt niet up-to-date

Aanvragen voor werkzaamheden komen meestal binnen via de telefoon of mail. De planner verdeelt vervolgens de werkzaamheden onder de medewerkers om zo de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Het komt regelmatig voor dat na het maken van de planning er toch nog wijzigingen plaatsvinden. Een project heeft bijvoorbeeld toch meer uren nodig, er moet extra materieel ingehuurd worden of een project wordt verplaatst naar een andere datum. Als de planning niet geïntegreerd is met andere bedrijfsprocessen, is het lastig om dit soort wijzigingen direct overal door te voeren.

Tip: Kies voor een planningstool waarbij u eenvoudig orders versleept en waarbij u gemakkelijk een gepersonaliseerde grafische weergave creëert. Zo ben u in staat de planning met real-time data direct bij te sturen wanneer dat nodig is. Hierdoor pakt u problemen in de planning tijdig op en stuurt u uw buitendienstmedewerker altijd met de juiste materialen naar de juiste locatie.

Valkuil 3. Onduidelijke communicatie naar medewerkers over planning

Stuurt u werkbriefjes naar uw medewerkers via WhatsApp?  Of stuurt u handmatig mails naar uw personeel met alle informatie rondom een project? Ook dit kan veel efficiënter. Kies als GWW-bedrijf voor resource planning software waarbij u met één druk op de knop alle informatie naar uw personeel stuurt. Zij weten dan direct naar welke locatie ze morgen moeten, wat ze moeten meenemen en waar ze dat materieel kunnen ophalen.

Tip: Kies voor een ERP-systeem wat aansluit bij de GWW-branche, zoals 4PS Construct. U koppelt de planningstools van 4PS construct ook eenvoudig aan bijvoorbeeld de 4PS Uren App waarmee u het urenverantwoordingsproces regelt. Medewerkers op locatie vullen direct hun uren in via de app. Vervolgens stuurt de app dit door naar de planning en administratie. Hierdoor hoeven uw medewerkers niet op vrijdag nog handmatig een stapel urenbonnen over te typen. Een stuk efficiënter, toch?

Koper & Zn. BV een civieltechnisch bedrijf, vertelt hoe een app voor het verwerken van uren hun helpt om de processen te optimaliseren: “Gemaakte uren worden momenteel via pen en papier middels werkbonnen bij de planner ingediend. Uren worden verwerkt door onze planner en de administratie voert ze in. We willen dit proces optimaliseren omdat te veel mensen er te veel tijd aan kwijt zijn. Met een Uren app zullen we dit proces versnellen en verbeteren, en de werktijd verkorten.”  Meer weten over het verhaal van J. Koper & Zn. BV? Bekijk het hele klantverhaal hier.

Trapt u ook wel eens in deze valkuilen bij het maken van uw GWW/infra planning? Een geïntegreerde softwareoplossing verhelpt deze problemen. Lees onze whitepaper ‘5 must-haves van een goede planning’ en ontdek wat de volgende stappen zijn voor efficiënter plannen in de GWW/infra.

Download whitepaper

  • Deel deze blog

Over de auteur

Edward Lammerts | Edward helpt al jaren bedrijven met het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen op basis van Dynamics Navision, het huidige Microsoft Dynamics 365 Business Central. Deze kennis en ervaring neemt hij mee om bedrijven binnen de GWW/Infra te voorzien van de juiste informatie om de beste keuze te maken voor een nieuwe ERP-oplossing.