Blogs

Wat betekent de Wet kwaliteitsborging?

Het is al een keertje uitgesteld, maar eind 2022 gaat het naar verwachting gebeuren: de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkbgaat in. Bouw-, GWW en installatiebedrijven zullen vanaf dan nóg beter moeten aantonen dat al hun uitgevoerde werk voldoet aan de geldende kwaliteitseisen. Maar hoe werkt dat in de praktijkEn hoe zit het precies met de rol van de kwaliteitsborger in het bouwproces? De Wkb roept bij velen een hoop vragen op. Maar geen paniek! Wij vertellen u in deze blog graag meer over deze nieuwe wet. 

Wat is de Wkb precies? 

Kijk maar even om u heen: Nederland is één groot bouwproject. Er ontstaan nieuwe woonwijken maar ook nieuwe bruggen en viaducten. Het is belangrijk dat deze nieuwe bouwwerken kwalitatief goed gebouwd worden. Zijn de nieuwe huizen bijvoorbeeld goed beveiligd tegen brand? Is er een laag energieverbruik? Dit zijn belangrijke zaken voor gebruikers en bewoners. Via de Wkb wil de overheid meer toezicht én controle in de bouw, zodat bewoners later verzekerd zijn van een huis dat voldoet aan de geldende kwaliteitseisen. Het doel is uiteindelijk dat er minder constructiefouten zijn, geen brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of slecht functionerende ventilatie. 

Wat betekent het voor u in de bouwnijverheid?  

Werkt u in de bouw, installatie of GWW/infra? Dan heeft deze wet invloed op uw werkzaamheden! U zult aan een onafhankelijke kwaliteitscontroleur (ook wel kwaliteitsborger genoemd) moeten aantonen dat uw (bouw)project voldoet aan de wettelijke technische eisen. Als de kwaliteitsborger een probleem ziet in het project, kan de gemeente namelijk het gebruik van het gebouw verbieden. Daarnaast is een aannemer verantwoordelijk voor alle gevolgen van zelf veroorzaakte gebreken in de bouw. Ontdekt een klant na oplevering een fout, dan moet de aannemer deze repareren. Genoeg redenen dus om deze fouten vroegtijdig op te sporen.  

De wet geldt in eerste instantie alleen voor bouwwerken in de laagste risicoklasse; dit zijn bovengrondse bouwwerken zoals eengezinswoningen, simpele bedrijfspanden, kleine tunnels en viaducten.  

Hoe voldoet u aan de Wkb? 

Om aan te tonen dat uw bouwproject voldoet aan alle geldende kwaliteitseisen, stelt u een bouwdossier op. In dit dossier verzamelt u bewijslast die u deelt met de kwaliteitsborger. De kwaliteitsborger controleert vervolgens alle werkzaamheden op basis van verschillende risiconiveaus. Gaat het om werkzaamheden met een laag risiconiveau, zoals het aanleggen van waterleidingen? Dan controleert de kwaliteitsborger steekproefsgewijs. Foto’s van de werkzaamheden kunnen hierbij voldoende zijn. Voert u werkzaamheden uit met een hoog risiconiveau, zoals aansluitingen op gevels? Dan zal de kwaliteitsborger bijna altijd een fysieke controle uitvoeren. Ook bij deze werkzaamheden is het belangrijk om foto’s te maken en deze vast te leggen in een dossier. Naast foto’s voegt u ook andere documentatie voor de bewijslast toe aan uw bouwdossier. 

Benieuwd hoe u aan de slag kan gaan met een dossier voor de Wkb? Lees dan deze blog.

  • Deel dit artikel:

Over de auteur

Bart Jansen | Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.