Blogs

In 3 stappen met software een dossier opbouwen voor de Wet kwaliteitsborging (Wkb)

Heeft u bepaald welke kwaliteitsborger toeziet op uw bouwwerk? En is uw bouwvergunning binnen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Waar moet u aan denken bij de start van uw bouwproject om te voldoen aan de Wkb? Volg de 3 handige stappen in deze blog voor een optimale voorbereiding zodat u een goed dossier opbouwt. Aan de slag met een dossier voor de Wkb 
 

Stap 1. Kies de juiste software voor het verzamelen van bewijslast voor uw dossier

Om te voldoen aan de Wkb maakt u een dossier waarin u alle bewijslast verzamelt. Klinkt logisch en eenvoudig, maar toch lopen veel bouwbedrijven al snel tegen uitdagingen aan wanneer ze op de bouwplaats staan. Want die ene tekening staat blijkbaar op de computer van een collega. Niemand weet waar de foto’s staan van de cv-installatie. En wie mailde nu alweer die checklijst? Het is een stuk eenvoudiger om alles digitaal bij te houden op één centrale locatie, toegankelijk voor iedereen vanaf elke locatie. Softwarebedrijf 4PS ontwikkelde speciaal hiervoor de 4PS On-site App. Met deze app borgt u de kwaliteit van het bouwwerkt tijdens de uitvoeringsfase van uw project. De app is niet alleen handig voor de Wkb, u gebruikt de app ook voor inspecties, de oplevering van een woning of in het kader van veiligheid. Met de app registreert u namelijk ook heel snel een potentieel gevaarlijke situatie op locatie. Door het probleem meteen in kaart te brengen, zorgt u ervoor dat u het snel kan oplossen. 

In deze klantvideo vertelt Roosdom Tijhuis, een ontwikkelende bouwer, hoe zij met de 4PS On-site App de Wet kwaliteitsborging naleven. 

Stap 2. Zorg voor één centrale locatie voor het bouwen van een volledig Wkb dossier  

Tijdens de bouw voert de kwaliteitsborger regelmatig controles uit. Om ervoor te zorgen dat u aan het einde van uw bouwproject een volledig dossier heeft met alle bewijslast en keuringen, is het belangrijk dat u alle documenten en foto’s verzamelt op een centrale locatie. Zorg daarom voor een goed systeem voor documentenbeheer. Hiermee zorgt u voor een centrale locatie waar u alle actuele versies van uw documenten opslaat, wijzigt en bekijkt. Hierdoor hoeft u nooit meer te zoeken naar de laatste (en/of juiste) versie en werkt u altijd met één versie van de waarheid. 

Stap 3. Lever uw volledig onderbouwd bouwdossier eenvoudig aan bij kwaliteitsborger en koper  

Heeft u alle bewijslast in uw project verzameld? Dan is het tijd om deze te delen met de kwaliteitsborger en de opdrachtgever. Zodra alles is goedgekeurd draagt de kwaliteitsborger het dossier over aan de gemeente. De gemeente stemt vervolgens in met ingebruikname.  

Voor het delen van uw bouwdossier kunt u gebruik maken van een handig online communicatieplatform zoals bijvoorbeeld 4PS Control. Dit is een online portaal waar u documenten verzamelt en deelt met ketenpartners, kopers of klanten. Wilt u het volledige dossier ook delen met de kopers van de woning? Gebruik dan het online portaal 4PS Homectrl. Hier regelt u het hele proces van verkoop tot nazorg en laat u de kopersbegeleiding soepel verlopen. 

Gebruik één geïntegreerde softwareoplossing voor de bouw 

Hoe handig zou het zijn als al deze tools voor het verzamelen van bewijslast samen komen in een softwaresysteem? Dan verzamelt u alle benodigde informatie direct op één plek. De geïntegreerde softwareoplossing 4PS Construct biedt hierin uitkomst. Het is een totaaloplossing met apps, portalen en softwareoplossingen voor onder meer project management, calculatie en financiële administratie.  

Wilt u meer weten over handige software tools om te voldoen aan de Wkb? In dit e-book nemen we u mee in alle fases van de Wkb en laten we zien welke tools u in ieder fase optimaal ondersteunen.   

Download e-book

  • Deel dit artikel:

Over de auteur

Bart is inmiddels 8 jaar werkzaam bij 4PS. Bart is als bouwkundige opgeleid aan de HTS Bouwkunde. Na 5 jaar praktijkervaring in de restauratie van diverse grachtenpanden en kerken in Amsterdam, maakte hij in 1993 de overstap naar de IT voor de Bouw. De afgelopen 27 jaar heeft Bart dagelijks te maken met aannemers over de keuze voor een nieuw ERP systeem.