Blogs

Digitalisering in de bouw, GWW/infra en installatie: 7 musthaves

Bent u klaar voor de volgende stap van digitalisering in de bouw, GWW/infra en installatie? Wilt u graag meer controle krijgen op uw bedrijfsprocessen, altijd en overal toegang tot alle data en grip houden op alle projecten? Dan is het tijd om verder te investeren in digitalisering. Wij zetten in deze blog 7 musthaves op een rij die een cruciale rol spelen bij digitalisering in de bouw.

Cijfers van het ING Economisch bureau laten zien dat de bouwbranche tussen 2010 en 2015 een behoorlijke inhaalslag maakte op het gebied van digitalisering, maar daarna viel het een beetje stil… Het is niet verstandig om digitalisering nu op een lager pitje te zetten. In een snel veranderende wereld is het zaak om direct in te spelen op ontwikkelingen in de branche. Om u hierbij te helpen zetten wij 7 musthaves voor verdere digitalisering in de bouw voor u op een rij.

1. Software als een dienst afnemen (SaaS) in de bouw

Bij digitalisering in de bouw kunnen we niet om cloudsoftware heen. We gebruiken privé continu diensten zoals WhatsApp, Netflix en Spotify. Het zijn bekende voorbeelden van Software as a Service (SaaS) diensten waarbij we via het internet een dienst afnemen. Ook op zakelijke gebied is het een goed idee om te investeren in SaaS-diensten. U koopt dan niet langer een softwarepakket aan, maar neemt een abonnement op de software.

Het voordeel hiervan is dat u volledig ontzorgd wordt door de software-aanbieder op het gebied van beheer en onderhoud. U hoeft niet langer te investeren in resources en infrastructuur om de software te onderhouden, en u maakt altijd gebruik van de meest actuele versie van de software. Zo kunt u focussen op waar uw bedrijf in uitblinkt!

2. Geïntegreerd projectmanagement voor de bouw

De sleutel tot succesvolle bouwprojecten is goed projectmanagement. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is vaak een uitdaging om tijdens het project goed zicht te houden op de volledige planning en het monitor- en controleproces. Met uitgebreide projectmanagement functionaliteiten geïntegreerd in uw ERP-oplossing is het een stuk eenvoudiger om projecten op ieder niveau te bewaken. Wanneer u kiest voor een SaaS ERP-oplossing, zorgt u ervoor dat projectmanagers altijd en overal toegang hebben tot hun projecten. Het enige wat ze nodig hebben is een internetverbinding en een mobiel device.  

Let op: om voorop te lopen met digitalisering in de bouw is het belangrijk dat u ook rekening houdt met de integratie van andere software. Denk hierbij aan het gebruik van data uit BIM-modellen in uw ERP-oplossing. Zoek daarom een SaaS ERP-oplossing die een naadloze koppeling heeft met BIM; bijvoorbeeld via de 4PS BIM Bridge. Met de BIM bridge beschikt u in uw ERP altijd over een actueel en compleet gegevensbestand waarmee u de voortgang van elk project bewaakt.

3. Oplossingen voor gestroomlijnde communicatie met ketenpartners en klanten

Bouwbedrijven zijn van veel partijen afhankelijk om een project tot een goed einde te brengen. Goede communicatie met klanten, (keten)partners en onderaannemers is dus een must. Oplossingen voor goede online samenwerking en communicatie met ketenpartners en klanten zijn daarom belangrijke bouwstenen bij digitalisering in de bouw. 

Er zijn verschillende tools waarmee u de informatiestromen overzichtelijk en beheersbaar houdt. Kies daarom voor een ERP-oplossing die u ondersteunt met diverse oplossingen om de communicatie met ketenpartners en klanten te vereenvoudigen. Enkele voorbeelden zijn: 

  • 4PS Control: 4PS Control is een portaal om te communiceren met klanten en partners. In deze SaaS-oplossing kunnen klanten bijvoorbeeld storingen en schades melden, deze meldingen komen daarna binnen in de ERP-oplossing 4PS Construct voor verdere afhandeling. 
  • Be-Sync Informatie Portaal (BIP): Het BIP is een document management systeem (DMS) geïntegreerd met 4PS Construct en speciaal ontworpen voor bedrijven in de bouwnijverheid. Met BIP brengt u alle relevante documenten rondom bijvoorbeeld projecten samen in een documentenomgeving, toegankelijk voor collega’s en partners. 

4. Tools voor real-time inzicht in uw bouwplanning

Op het juiste moment, de juiste mensen en het juiste materieel samenbrengen is essentieel voor een project. Per bouwproject wilt u inzicht in de beschikbaarheid van werknemers, onderaannemers en materieel. Maar hoe maakt u zo’n planning efficiënt? Hoe zorgt u ervoor dat iedereen – op kantoor en op locatie – toegang heeft tot de meest recente versie? Met een tool als de Grafische Resource Planning heeft u in één oogopslag zicht op al uw resources. Plan materieel of mensen per project in en bekijk uw planning daarna in de handige grafische weergave; eenvoudig, efficiënt en overzichtelijk. Wanneer u een ERP-oplossing in de cloud gebruikt, heeft u ook altijd en overal toegang tot uw planning. 

5. Investeren in data-analyse

Door digitalisering in de bouw neemt het aantal data die we bezitten snel toe. Deze data zijn goud waard; ze geven u inzicht in waar uw bedrijf nu staat en helpen u om doordachte strategische keuzes te maken. Maar om echt voordeel te halen uit alle data, is het belangrijk dat u investeert in de juiste tools om deze data te analyseren en te visualiseren.

Kies voor Business Intelligence (BI) software die eenvoudig is in gebruik, selfservice ondersteunt, analyse met kunstmatige intelligentie mogelijk maakt en beschikbaar is als dienst uit de cloud. Een bekend voorbeeld is Microsoft Power BI, onderdeel van het Microsoft Power Platform. Power BI is dé ideale oplossing voor bedrijven die kiezen voor een ERP-oplossing op basis van het Microsoft Dynamics 365 Business Central platform dankzij de verregaande integratie van deze Microsoft-oplossingen. 

6. Tools voor accuraat en snel calculaties maken in de bouw

Het maken van een goede calculatie wordt door de stijgende materiaalprijzen (Bron: Cobouw) steeds lastiger. Waar bouwbedrijven eerst te maken kregen met stijgende houtprijzen, rijzen nu de prijzen voor onder andere staal en aluminium de pan uit. Opdrachtgevers stellen vaak ver van tevoren een budget op. Wanneer materiaalprijzen plots hard stijgen, wordt het lastig om een realistische calculatie te maken.

Met een goede calculatiemodule spelen bouwbedrijven sneller in op veranderingen. Een flexibele en krachtige calculatie-oplossing helpt bedrijven met calculaties op diverse niveaus. Met goede software kiezen bedrijven zelf hoeveel ze willen standaardiseren door middel van moederbegrotingen (broncalculaties), staartbladen, recepten of tellijsten.

7. Digitale en real-time urenregistratie

Voor een duidelijk inzicht in projecten is het vastleggen van uren essentieel. Het gemakkelijk invoeren en verwerken van uren draagt bij aan de real-time controle en het totaalinzicht in projecten. Dat lukt niet wanneer medewerkers hun uren niet centraal en digitaal registreren. Kies voor een SaaS-totaaloplossing met uitgebreide en gebruiksvriendelijke mogelijkheden om het urenproces te digitaliseren. In een totaaloplossing hoeft u slechts eenmalig uw gegevens vast te leggen en gebruikt u de data daarna in alle primaire bedrijfsprocessen.

Ook handig, kies een oplossing die u ondersteunt met diverse tools voor urenregistratie. Bij 4PS ondersteunen we digitalisering in de bouw met onder andere de 4PS Uren App en het 4PS Urenportaal. Medewerkers op kantoor en op de bouwplaats registreren eenvoudig en snel zelf hun uren. Ingevoerde uren zijn direct zichtbaar in de SaaS-oplossing 4PS Construct. Alles is daardoor direct inzichtelijk en de verwerking van uren verloopt efficiënter! 

Bent u klaar om verder te gaan met digitalisering in uw bouwbedrijf? Lees dan ook ons e-book ‘Waarom nú kiezen voor bouwsoftware in de cloud?’ en ontdek waarom een ERP-oplossing uit de cloud een verstandige keuze is bij verdere digitalisering. 

  • Deel deze blog

Over de auteur

Edward Lammerts | Edward helpt al jaren bedrijven met het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen op basis van Dynamics Navision, het huidige Microsoft Dynamics 365 Business Central. Deze kennis en ervaring neemt hij mee om bedrijven binnen de GWW/Infra te voorzien van de juiste informatie om de beste keuze te maken voor een nieuwe ERP-oplossing.