BAM International

Eén ERP-systeem implementeren in meerdere landen met elk een eigen taal, cultuur, tijdzone en manier van werken. James van de Merbel, Chief Information Officer stond voor deze uitdaging toen hij in 2013 begon bij BAM International.

Over BAM International

Elk bedrijf dat ooit een nieuw ERP-systeem heeft geïmplementeerd weet: het zijn de mensen die ermee werken die ervoor zorgen dat het systeem doet wat het kan. Dat er meer inzicht komt, er meer grip is en er betere beslissingen kunnen worden genomen. Díe mensen meenemen in het verandertraject is dan ook cruciaal. Uitleggen wat het nieuwe ERP-systeem hén brengt, hoe ze ermee kunnen werken en daarna volhouden, blijven volhouden. Makkelijk is dat niet per se, zeker niet als de mensen die ermee werken verspreid zijn over meerdere landen met elk een eigen taal, cultuur, tijdzone en manier van werken. Toch, BAM International deed het. En succesvol ook, want precies zoals gepland nam het bedrijf 4PS Construct begin dit jaar in gebruik. James van de Merbel, die als CIO de leiding heeft over strategisch Informatie Management en Mike Durenkamp, die de Lead Business Analist is binnen het informatie management team vertellen hoe dát ze lukte.

BAM International over 4PS

De procesanalyse nam al met al ongeveer anderhalf jaar in beslag. Toen werd het tijd om een definitieve keuze te maken voor het ERP-pakket. Begin 2016 tekende BAM International de samenwerkingsovereenkomst met 4PS voor de implementatie van 4PS Construct. James: “We maakten een top 10 van issues die opgelost moesten worden en zetten op basis daarvan een aantal partijen naast elkaar. 4PS Construct kwam daar als beste uit. Zo is voor ons bijvoorbeeld een flexibele set-up belangrijk, omdat we in de verschillende landen onder meer met andere wetgeving en loonadministratie te maken hebben. Ook multi-currency is om die reden voor ons een eis. Niet heel veel systemen kunnen dat, maar 4PS heeft dat voor ons op maat gemaakt.” Mike: “We wilden ook dat alles altijd beschikbaar zou zijn via het web. Een cloudoplossing dus. We hebben niet overal vaste dataverbindingen, kunnen niet overal datacenters neerzetten en werken regelmatig via satellietverbindingen. Denk maar aan het onderzoeksstation dat we nu bouwen op Antarctica. Het kan ook voorkomen dat we plotseling moeten worden geëvacueerd en alle project data dan moeten achterlaten willen we niet. 4PS kon dit allemaal bieden en had ook nog een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wat voor ons uiteindelijk doorslaggevend was in onze keuze is de ervaring van 4PS in de constructie-industrie. Ze snappen daardoor onze processen en dat werkt heel prettig samen.”

Lees het artikel

  • Deel dit artikel: